Sürhan Altınkanat- Yıl 2011 Anadolu Ajansında görev yapıyorum. O dönemin genel müdürü konferans salonunda geleceğin habercileri, geleceğin medyası hakkında bizlere bilgi ve projelerini aktarmıştı. Çok şaşırmıştım. Olmaz canım diye düşünmüştüm. Bir tek ben değil bir çok arkadaşımda böyle düşünmüştü. Sayın genel müdür “Yazılı medya bitecek, gazeteler yavaş yavaş kapanacak, her şey internet üzerinden olacak” demişti. Şimdi bakıyorum ne kadar da doğru söylemiş. Evde ekmek bitiyor gidip alayım yok, cep telefonundan uygulamayı aç sipariş ver gelsin, haber okumak, dinlemek, izlemek iste, cepten aç uygulamayı bitsin. Banka işin mi var aç telefonu hallet. Büyüklerimiz bize anlatırlardı. Akşam ajansı mutlaka izlenir, Türkiye’de, Dünya’da ne gelişmeler olmuş öğrenilirmiş. Şu an internete ulaşabildiğin her yerde aç cebi, bitir işi.

Teknoloji son yıllarda aşırı derecede hızlı ilerledi. İsteyen istediği şeye anında ulaşabilir oldu. Bu insanlık açısından çok güzel bir şey. Ama bu kadar kolaylık farkedelemeyen bir çok sorunuda peşinde getirdi. Aynı ev içerisinde aile bireyleri birbirleriyle mesajlaşarak haberleşmeye başladı. Aile sohbetleri sona erdi. Tüm aile bireylerinin elinde cep telefonu sosyal medya geziyor. Sorduğunuzda da iş yapıyorum cevabı. Yani anlayacağınız kim kime dum duma. Çekirdek ailenin durumu bile bu şekilde ise vay halimize. Ondan sonra neden eğitim düzeyi düşüyor, insanlar iş beğenip çalışmıyor, neden saygı sevgi bitiyor, adalet duygusu yok oluyor. Aslında cevap teknolojinin içinde saklı. Teknoloji hanemize hızlı bir giriş yaptı, çok güzel ve çok kolaylıklar getirdi. Ama totalde bakarsanız aslında bir çok şeyimizi bizler fark etmeden almış götürmüş. Bizler ise teknolojinin emrettiği gibi bir hayat sürmeye başlamışız. 

Vazgeçilmezimiz akıllı telefonlar… 

Laptop alırken nelere dikkat etmelisiniz? Laptop alırken nelere dikkat etmelisiniz?

Teknolojinin bu kadar hızlı ilerlemesi ilk başta göze çok hoş ve kolaylık gibi gözüksede aslında bir çok dezavantajı avar. Aklıma gelen başlıca şeylerden sıralamak gerekirse, kitap okumak, karşılıklı sohbet etmek, bir iş bulup çalışmak ve daha bir çok böyle örnek vereceğimiz şeyler farkına varamadan sona erdi. İnsanlar telefonsuz yaşayamaz hale geldi. Hatta telefon bağımlılıklarına karşı tedbir amaçlı telefon diyetleri yapmaya başladı. Herkesin elinde bir telefon sürekli internette. Teknoloji ile değişen zamanda telefon üzerinden kullanılan sosyal medya hesaplarından çeşitli paylaşımlar yapılıp para kazanılmanında tadına varıldı. Dolayısıyla çoğu sektörde çalışacak personel yetişmez hale geldi. 

Editör: Ramazan Atabey