TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “28. Dönem 1. ve 2. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı”nda gazetecilerle bir araya geldi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "İlk dört madde konusunda TBMM'de temsil eden partilerin hemen hemen tamamının mutabık olduğunu" belirterek, tartışmaları 'zaman kaybı' değerlendirdi.

"İsrail, terör örgütüymüş gibi davranıyor"

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından ilk yetkili açıklamanın kendisinden gelmesine ilişkin Kurtulmuş, "Bu benim kendi inisiyatifim. İsrail'in saldırısı karşısında herkesin şunu görmesi lazım. İsrail 'Bu Filistinlidir, bu Araptır, bu Sünnidir, bu Hristiyandır' diye ayırt etmiyor. İsrail'in bölge halklarının tamamına karşı bir saldırısı var. Devlet anlayışı içerisinde değil, kendisi de terör örgütüymüş gibi davranıyor" dedi.

Romanya'nın Braşov kentine direkt uçuşlar başladı Romanya'nın Braşov kentine direkt uçuşlar başladı

"Meclis'in bu aşamada yapabileceği bir şey yoktur"

Kurtulmuş, TİP Hatay Milletvekili seçilen ancak Gezi Parkı davasında hakkında verilen hüküm nedeniyle milletvekilliği düşürülen, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay'ın durumuna ilişkin de "Hukuken meselenin bundan sonraki kısmı tamamen hukuki süreçlerle ilgilidir. Sonuç almak bakımından Meclis'in bu aşamada yapabileceği bir şey yoktur" dedi.

"400'ün üzerinde katılım sağlanmış olan bir anayasa teklifi millet tarafından benimsenmiş demektir"

Muhalefetin yeni anayasa tartışmalarının "halkın gündemi olmadığı", "iletişim stratejisi" olduğu eleştirisi ve yeni anayasa çalışmalarında Cumhurbaşkanı seçimi de dahil somut önerilerinin ne olduğunun sorulması üzerine Kurtulmuş, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ben Meclis Başkanı olduktan sonra da olabildiğince tarafsız yönetmeye çalışıyorum ama kusura bakmasınlar 29 Meclis Başkanı, onlar da siyasi partiden seçilerek geldiler. 'Siyaset yapacağız' diye basit kuralı unutmamak gerekir. Benim de güçler ayrımı prensibiyle, denge denetim mekanizmalarıyla hatta yargı hiyerarşisiyle ilgili söyleyebileceğim görüşlerim var ama benim Meclis Başkanı olarak bunları baştan söylememin, görüşmeleri nezaket ve açık yüreklilikle yürütülmesini engelleyebileceğini düşündüğüm için bundan kaçınıyorum. Yeri geldiğinde biz de görüşlerimizi söyleyeceğiz. Ekim ayından itibaren bütün partilerin anayasa ile ilgili bütüncül bir hazırlığı olan ya da 'şu madde değiştirilsin' diyen herkesin anayasa tekliflerinin görülebileceği bir portal oluşturacağız. 'Bir iletişim stratejisidir' sözünü de politik olarak söylenmiş biz söz olarak görüyorum. Meclis Başkanı seçildiğim gün daha hiç ortada anayasa ile ilgili çalışmalar başlamamışken dile getirmeye gayret ettim. Biz siyaseti biliyoruz, 'Şu anda anayasa meselesi toplumun gündeminde yer almıyor' derseniz tabii ki yer almadığı aşikardır ama nihayetinde partiler Meclis'in iki iktidar partisi, birinci ve ikinci partileri belli konularda uzlaşı sağlar diğer partilerle de uzlaşı içinde olurlarsa o zaman zaten bu mesele daha açık söyleyeyim 400'ün üzerinde bir katılım sağlanmış olan bir anayasa teklifi millet tarafından benimsenmiş demektir. Millet 'anayasa istiyor musunuz, istemiyor musunuz' sorusuna muhatap değil şu anda. Biz burada zorla şu anayasa şu maddeler çıkacak diye bir yaklaşımın içerisinde değiliz. Partiler 400'ün üzerinde büyük güç koyarlarsa toplum tarafından benimsendiğini de gösterir."

Editör: Nur Yıldız