Siyasetçilere ettikleri yeminleri sık sık tekrarlatmak lazım…

Son günlerde siyasetçilerin söylemlerine dikkat ettiniz mi? Canhıraş bir tavırla Anayasa’nın ilk dört maddesinin değiştirilmesi gerektiğini yüksek tonda dile getiriyorlar ve hiçbir yerden  “sen ne yapmak istiyorsun” diye bir ses çıkmıyor.

Abone Ol

Süreyya Oral

Çıkan sesler de çok cılız kalıyor… Aslında milletvekillerine ilk gün yaptıkları yeminin her ay veya üç ayda bir yenilettirilmesi gerektiğine inanıyor o edilen metni aynen aktarıyorum:

“Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim.” 

Bir de Cumhurbaşkanının beş yılda bir seçildiğinde ettiği yemin var..  Vatanın bölünmez bütünlüğü için yemin eden Cumhurbaşkanının söylemlerinde halkı ayrıştırıcı bir dil kullanmayacağı tarif ediliyor.. Ama Cumhurbaşkanının bazı olaylar karşısında kullandığı dil ortada.. Yemininde hukukun üstünlüğüne de vurgu yapan Cumhurbaşkanının bu konudaki söylemleri ve tavırları da halkımızın belleğinde duruyor…. Bu yemini de mi belli periyotlarla  tekrarlatsak daha mı iyi olur acaba? 

Cumhurbaşkanının etti yemini de ekleyerek konumuzu kapıyalım:

"Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim."