Kayseri'de müstakil evde çıkan yangın söndürüldü Kayseri'de müstakil evde çıkan yangın söndürüldü

DİCLE KAVAK EKMEKCİ - Dünya Çocuk Hakları Günü, 1954 yılından bu yana her 20 Kasım haftasında kutlanıyor. Dünya Çocuk Hakları Günü aynı zamanda 1959’da yayımlanan Çocuk Hakları Bildirisi’nin ve 1989’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin de yıldönümünü temsil ediyor. Çocuk hakları, dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu eğitim, sağlık, yaşama, barınma fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavram. Bu kapsamda 20 Kasım Haftası birçok sivil toplum kuruluşu tarafından dünyadaki tüm çocukların haklarını savunmak için kutlanıyor.
Çocuk Vakfı, Anne ve Çocuk Vakfı, LÖSEV ve UNICEF’ten Dünya Çocuk Hakları Günü çağrısı
kenan sarıalioğluÇocuk Vakfı: Çocuklara Çocuk Değil, İnsan Olarak Davranmalıyız
Çocuk Vakfı’nın her yıl 20 Kasım’da yayınladığı Dünya Çocuk Hakları Günü Türkiye Bildirisi’ni bu yıl şair, felsefeci ve çevirmen Kenan Sarıalioğlu kaleme aldı. 
“…İnsan hakları, hayvan hakları, çocuk hakları, yaşlı insanların hakları, inanç ve düşünce özgürlüğü, vb. sonsuzca uzayabilen bir zincir hâlinde, tümü de “hak” kavramında odaklanan yeni kavramlar da, hukuk alanında olsun politika, kültür ve sanat alanında olsun, kendilerine kalıcı bir yer sağlamayı başardılar çoktan. Hak kavramının ister metafizik, ister teolojik, ister günlük anlamlarıyla alalım, bu kavram kişilerarası ya da toplumlararası ilişkilerde “sorun çözücü” temel bir anahtar işlevi görebilir kanısındayım.  Herşeyin herşeyle ilgili hakkının tam merkezinde ise, dünyada var olan ve üretilen her iyiliğe, her güzelliğe tartışmasız en çok hakkı olan bir varlık vardır, işte bu varlık, çocuktur. Çocuk hakkını gözetmek insanlık hakkını, emeğin hakkını, yaşama hakkını, yerin-göğün hakkını ve nihayet evrensel barış hakkını (Mustafa Kemal Atatürk’e selam olsun!) gözetmek demektir. 7 Ekim’den bu yana, dünyanın gözü önünde binlerce çocuk katledildi! Vahşet devam ediyor hâlâ! Hangi amaca, hangi yüce hayale ulaşılabilir çocukları öldürerek!? Bu cümlenin kendisi bile iğrenç… Geleceğin hayalî cennetleri uğruna bugünü cehenneme çevirmek hangi akla, hangi vicdana sığar? Çocukların gülümsediği bir dünyadan daha güzel, daha büyülü bir cennet mi var?”
Çocuk Hakları Türkiye Bildirisinde çocukları eğiten ve öğreten öğretmenlere de seslenen Sarıalioğlu, “Değerli öğretmenlerimiz, insan ruhunun gönüllü emekçileri! Çocuklara çocuk olarak değil, insan olarak davranmalıyız. En şaşmaz pedagojik kural olarak şunu saptadım hep: “Çocuktan öğrenmeden, ona öğretemezsiniz!” En önemli görevimiz çocuğu tanımak olmalı. Ödev yükü ile evi okula çevirmek doğru değil. Eğitimi eğlence ile, eğlenceyi eğitim ile sarmalarsak; eğitim acı verici olmaktan çıkar, eğlence de “vakit öldürmek” gibi korkunç bir israf olmanın ötesine geçer. Eğitime de, eğlenceye de hakkı olan çocuğun gerek mekânda, gerek zamanda boşluğa da gereksinmesi olduğunu unutmayalım: Rengini ve kokusunu boşluğa salan çiçekler gibi…” diye yazdı.
LÖSEV_World of ChildrenLÖSEV: “YAŞAMAK HER ÇOCUĞUN EN TEMEL HAKKIDIR”
Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları gününde her çocuğun dil, din, ırk farkı gözetmeksizin yaşam, sağlık ve eğitim hizmetlerine ulaşabilme hakkı gibi temel haklarının korunması için çağrı yaptı.  25 yıldır çocukların kanserle mücadelesinde yanında olan LÖSEV, her çocuğun kaliteli sağlık hizmetine ulaşma hakkının önemini vurgulayarak lösemi ve kanserli çocuklara ücretsiz sağlık hizmeti sunmaya devam edeceklerini hatırlattı. Her yıl en az bin 500 çocuğun kanser tanısı aldığını ve sağlık hizmetlerine ulaşamadıkları için yaşam haklarının ihlal edildiği günümüzde lösemi ve kanser hastası daha fazla çocuğa ulaşmak adına çalışmalarına devam eden LÖSEV, ücretsiz sağlık hizmeti gibi nakdi, ayni ve sosyal yardımlarla da hayat vermeye devam edeceklerini vurguladı.
Çocuklara tedavi hizmeti sağlamanın yanı sıra sosyal aktiviteler ile kendilerini geliştirebilmelerine, eğitim destekleri ile ifade özgürlüğü kazanabilmelerine olanak sağlayan LÖSEV’in Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Pediatrik Hematolog Onkolog Dr. Üstün Ezer, Dünyada Çocuk Hakları ‘Nobel’i olarak görülen World of Children Sağlık Ödülüne layık görüldü.
UNICEF: “DÜNYANIN HER YERİNDEKİ ÇOCUKLARIN HAKLARINI KORUMA SÖZÜMÜZÜ YENİLİYORUZ”
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye, Dünya çocuk günü kapsamında dünyanın her yerinde yaşayan tüm çocukların haklarını korumaya verdikleri sözü yinelediklerini vurguladı. Bugünü çocukların çocuklar için harekete geçtiği gün olarak belirtirken, bugün çocukların UNICEF yönetimini ele aldığını vurguladı. 13 yaşındaki Elif ve arkadaşları UNICEF Türkiye’yi bir günlüğüne devraldı. UNICEF Türkiye, “Her çocuğun güvende ve sağlıklı olduğu, desteklendiği, öğrenme ve hak ettikleri geleceği seçme şansına sahip olduğu bir dünyaya inanıyoruz” açıklamasında bulundu.
UNICEF, “Her şey seninle başlıyor, birlikte her çocuk için daha parlak, adil, kapsayıcı ve barışçıl bir dünya inşa edebiliriz” diyerek bu yılki Dünya Çocuk Günü’nde dünya liderlerine çağrıda bulundu. “Nerede olduğunuz fark etmeksizin tüm dünya liderlerini tüm çocukların haklarını korumaya davet ediyoruz”.
Anne Çocuk Eğitim Vakfı: “Çocuğun kişiliğinin tam ve uyumlu gelişmesi için sevgi ve anlayışa gereksinimi var”
Her çocuğun sağlıklı, mutlu ve güvende olmasını hedefleyerek 30 yıldır çalışmalarına devam eden Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), çocukların yaşam, gelişim, korunma ve katılım hakları için çalışmaya devam ediyor; çocukların iyilik hallerini artırmaya, nitelikli eğitim ve yaşam koşullarına ulaşmalarını sağlamaya gayret ediyor. AÇEV, Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında, öncelikle dünyada yaşanan savaş ve çatışma ortamına vurgu yaparak bu ortamlardan her zaman en fazla çocukların zarar gördüğünü belirterek tüm çocukların iyiliği ve esenliği için şiddetsiz ve çatışmasız bir dünya arzularını dile getirdi. AÇEV, Dünya Çocuk Günü kapsamında tüm çocukların “ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka bir görüş, ulusal ya da toplumsal köken, mülkiyet, doğuş ve başka bir statü bakımından herhangi bir ayrım yapılmaksızın” haklarına erişmesini savunduklarını vurguladı. “Her çocuğun temel yaşama hakkına sahip olduğunu kabul ediyor ve çocukların hayatta kalması ve gelişmesi için mümkün olan azami çabayı gösteriyoruz. Çocuğun kişiliğinin tam ve uyumlu gelişmesi için sevgi ve anlayışa gereksinimi olduğunun bilinciyle çalışıyor, ailesiz ve yeterli destekten yoksun çocuklara özel bakım sağlamak, toplum ve kamu makamlarının ödevidir ilkesi gereği üzerimize düşen sorumlulukları hiç yorulmadan sürdürüyoruz. Çocuk ırk, din ve başka herhangi bir ayrımcılığı besleyen uygulamalardan korunur. Anlayış, hoşgörü ve halklar arasında dostluk, barış ve evrensel kardeşlik ruhuyla, güç ve yetkilerini insanlığın hizmetine sunması gerektiği bilinciyle yetiştirilir düsturuyla hem çocuklara hem de anne babalara programlar düzenliyor; insanlığın ortak yararını gözeten, ayrımcılıktan uzak bireyler olarak yetişmelerini hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

Editör: Ramazan Atabey