Sivas'ta, Atatürk ve Kongre Müzesi bahçesinde Sivas Kongresi'nin 105. Yıl Dönümü Töreni düzenlendi. Törene, Adan, Özel ve Destici'nin yanı sıra Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler, milletvekilleri, Garnizon ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Piyade Albay Cüneyt Mutlu, Belediye Başkanı Adem Uzun ve diğer protokol üyeleri katıldı.

TBMM Başkanvekili Celal Adan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve beraberindekiler, Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı okudu.

Ankara Film Festivali Başkanı İnci Demirkol son yolculuğuna uğurlandı Ankara Film Festivali Başkanı İnci Demirkol son yolculuğuna uğurlandı

Çelenk sunma töreninin ardından Adan ve beraberindekiler, Sivas Kongresi'nin temsili canlandırması için Atatürk ve Kongre Müzesi'ne geçti.

TBMM Başkanvekili Celal Adan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sivas Kongresi'nin 105. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, tiyatro oyuncuları tarafından Sivas Kongresi'nin temsili canlandırılmasını izledi.

Sivas Kongresi'nin 105. yılı etkinliklerine katılmak için kente gelen Adan ve Özel, çelenk sunma programının ardından kongrenin yapıldığı Atatürk ve Kongre Müzesi'ne geçti. 

Adan ve Özel, salondaki tarihi sıralara oturarak sanatçılar tarafından Sivas Kongresi'nin temsili canlandırılmasını izledi. Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, milletvekilleri, Belediye Başkanı Adem Uzun ve diğer ilgililer de salondaki sıralara oturarak, etkinliği takip etti.

Törende konuşan TBMM Başkanvekili Celal Adan, ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutan kararların alındığı Sivas Kongresi'nin 105. yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı Atatürk Kongre Müzesi bahçesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, medeniyetler beşiği, ilimde, kültürde, sanatta, ticarette öncülük etmiş "sultan şehir" Sivas'ta bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.
 

Adan: "Sivas Kongresi şanlı tarihimizin altın vesikasıdır"

Adan, Sivas'ın mertliğiyle tarih yazanların, ozanların şehri olduğunu, tarihin en keskin dönemecinde, en çetin vazifeyi üstlendiğini dile getirerek, şunları kaydetti;

"105 yıl önce bugün bu milletin istiklal ve istikbali için bir haykırış yükselmiştir. Bu haykırış bütün Anadolu ve Rumeli'nin sesidir. Bu toprağın evlatları, işgalcilere karşı topyekun ayağa kalkmaya çağırmıştır. İşte o yiğit sesin yükseldiği yer, duvarlarında tarihimizin bir nabız gibi attığı bu şehirdir. Sivas Kongresi şanlı tarihimizin altın vesikasıdır; fakat onun ışıltısı, gelip geçici bir vesika değildir. Bu tarihi hadisenin ışığı, halen yolumuzu aydınlatmaktadır. Sivas Kongresi'nde sergilenen kahramanlık ve kararlılık bugün dahi yol haritamızı çizen cetvel, istikametimizi belirleyen pusuladır." değerlendirmesinde bulundu.

Törende konuşan Özel ise Mustafa Kemal'in İzmir'in işgalinden sonra uzun süredir niyetlendiği büyük yolculuğa 16 Mayıs 1919'da İstanbul'dan başladığını söyledi.

Özel:  "Milletin temsilcilerinin müşterek kararları en büyük başarıları getirdi"

Sivas Kongresi'nin, bağımsızlıktan asla vazgeçilmediğinin dünyaya ilan edildiği kararların alındığı tarihi kongre olduğunu Sivas Kongresi'nin, bağımsızlıktan asla vazgeçilmediğinin dünyaya ilan edildiği kararların alındığı tarihi kongre olduğunu ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm kararları meclis yoluyla, meclis üyelerinin oylarıyla aldığını ifade eden Özel, şunları kaydetti:

"Bugün bizimle birlikte bu törenlere başkanlık eden Sayın Meclis Başkanvekilimizin yönettiği pek çok oturuma iştirak etmiş. O'nun oradaki söze ve milletin vekilinin sözüne duyduğu saygıyı bir kez daha teyit ederek burada 8 gün boyunca 41 kişinin hiçbir süre kısıtlaması olmaksızın özgürce tartışmasının bir milli mücadelenin başlangıç fitilini ateşlediğini unutmayalım. Bazı günler Mecliste bir dakika için çıkan kavgaları, bazı günler Mecliste bazı sözlere duyulan tahammülsüzlükleri ve onu kaba kuvvetle bastırmaları... Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gücünde, erkinde, vasfında birinin kendisine karşı kongreye başkan adayı sunanlara dakikalarca, saatlerce müzakere edip bütün kararları en sonunda oya sunarak aldığını görmek ve bir kişinin verdiği kararlarla değil de milletin temsilcilerinin verdiği müşterek kararın toplumda en üst rızayı doğurduğunu ve en büyük başarıları getirdiğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Sivas Kongresi delegelerini ve milli mücadele kahramanlarını minnetle anıyorum. Bugün burada bulunan bu tarihi güne 105. yılında tanıklık eden, iştirak eden herkesi yüreğimdeki vatan, millet, bayrak ve Atatürk sevgisiyle selamlıyor, Türkiye Cumhuriyeti'nin birlik ve bütünlük halinde yüzyılları, bin yılları hep beraber yaşayacağına inancımla hepinizi saygıyla selamlıyorum."

AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler ise kongrenin 105. yıl dönümünü canıgönülden kutladığını belirtti.
4 Eylül Sivas Kongresi'nin önemine dikkati çeken Güler, "Sivas Kongresi birliği ve tekliği temsil etmektedir. Sivas o tarihlerde güvenli ve emin bir şehir olsa da aynı zamanda bu yaklaşımıyla beraber bütün Anadolu'da ve Rumeli'de kurulmuş tüm cemiyetleri tek çatı altında burada toplamıştır." dedi.

Konuşmaların ardından Adan, şeref defterini imzaladı ve hatıra fotoğrafı çektirildi.

Editör: Nur Yıldız