Politika

Sıla Yolu Projesi: "Yurt dışı 82’nci seçim bölgesi olsun"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin, “82’nci seçim bölgesi olarak ‘yurt dışı seçim bölgesi’ ilan edilsin. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız bu bölgeden milletvekili aday adayı olabilsinler” açıklamasını yaptı.

Abone Ol

CHP Yurt İçi ve Yurt Dışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin ve CHP Yurt Dışı Örgütlerden Sorumlu Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, bugün Edirne Kapıkule Sınır Kapısı’da “Sıla Yolu” projesi ile ilgili açıklama yaptı. Proje hakkında bilgi veren ikili daha sonra gümrük kapısından Türkiye’den çıkış yapan yurttaşlarla sohbet etti. Aytekin ve Tüm, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kaleme aldığı mektubu ve partisinin “Sıla Yolu” projesiyle ilgili hazırladıkları broşürleri dağıttı.

“Geçiş daha önceden 150 liraydı, bir kararla 500 liraya çıkartıldı”

Ensar Aytekin, basın açıklamasında şunları söyledi:

“Türkiye’de emekli olan yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız emekli maaşıyla ciddi sıkıntılar yaşadıklarını, neredeyse bir öğün yemeğe denk gelebilecek bir ailenin masrafı ancak karşılayacak düzeyde olduğunu söylüyorlar. Bu sorun elbette ülkemizde de oldukça fazla ama bunu yurt dışında yaşayanlar çok çok daha fazla yaşıyorlar. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız yurt dışı milletvekilliği istiyor. Türkiye’de nasıl 81 ilimiz var. 81 il bazında seçim bölgesinde milletvekilleri seçiliyor. Kendi bölgelerinin sorunlarını gidip parlamentoda dile getiriyorlar ama yurt dışı seçmenlerimizin böyle bir olanağı yok. Yurt dışında toplam 3 milyon 500 bine yakın seçmenimiz yaşıyor yani Türkiye’de İstanbul, Ankara’dan sonra 3’üncü büyük şehir seçmenine yakın bir seçmen kitlesi var ama onların Türkiye’de vatandaşı oldukları memleketlerinde, parlamentoda temsilcileri yok. Bu çok önemli bir konu bunu sıkça gündeme getireceğiz. Bununla ilgili kanun teklifleri vereceğiz. Şunu istiyoruz; 82’nci seçim bölgesi olarak ‘Yurt dışı seçim bölgesi’ ilan edilsin. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız bu bölgeden milletvekili aday adayı olabilsinler. Ve onlar seçilebilsinler, seçildikten sonra da yurt dışındaki vatandaşlarımızın sorunlarını tek tek dile getirsinler, sesi soluğu olsunlar istiyoruz. Yurt dışı vatandaşlarımız özellikle geçişlerde sorunlar yaşıyor ama sınır boylarında yaşayan vatandaşlarımızın da ciddi sorunları var. Geçiş daha önceden 150 liraydı, bir kararla 500 liraya çıkartıldı. 3 katından fazla arttırıldı. Bu çok önemli bir sorun. Yazıktır, günahtır. İktidardakilerin saltanatlarını, şatafatlarını devam ettirirken onun bedelini vatandaşa ödetmesini de kabul etmiyoruz, kınıyoruz.”

“Vatandaşlarımızın sorunlarını tespit edip raporlayacağız” 

Mehmet Tüm ise, şunları söyledi:

“Kapıkule Sınır Kapısı’nda hem yurdumuza giriş yapan hem de yurdumuzdan çıkış yapan tüm yurttaşlarımıza çadır kurduk. Yurttaşlarımıza 7 gün boyunca Genel Başkanımız Özgür Özel’in yurttaşlarımız için yazdığı mektup ile el broşürlerimizi vereceğiz. Vatandaşlarımızın sorunlarını tespit edip raporlayacağız. Ülkemizi demokrasinin filizlendiği bir ülke olabilmesi için ısrarla, inatla ve kararlılıkla mücadele etmeyi sürdürüyoruz.”