Sıkı bir sivil toplumcu ve hayırsever bir işadamı: Nedret Yener

Abone Ol

Bu haftaki konuğum Ankara’nın en beyefendi ve kibar sanayicisi, ünlü işadamı Nedret Yener. TÜSİAV’ın mütevelli heyet Başkanı olan Nedret başkan aynı zamanda çok sıkı bir sivil toplumcu ve hayırsever bir işadamıdır.

Kendinizi Tanıtırmısınız.

İş hayatıma 1987’de Turna Reklam firmasında önce tahsilat daha sonra genel koordinatör olarak başladım 1,5 yıl bu firmada gazete, dergi, radyo ve televizyon programları hazırladım. Daha sonra muhasebeye olan ilgimden dolayı 1,5 yıl Muhasebe bürosunda çalıştım.1990 yılında Babamın MKE emekli olması ve ostimde dükkan açalım ve kendi işimizi yapalım kararından sonra demir doğrama ve çelik konstriksiyon atölyemizi açtık.O günden bu güne kadar babam, kardeşim ve ben 32 yıldır Ankara Ostim sanayisi başta olmak üzere tüm Türkiyemize hizmet vermektedir. Firmamız YENER-SAN ‘da şuan itibariyle 45 kişi istihtam etmekteyiz.7.000 M2 kapalı alanda çalışmaktayız. Başlıca sektörlerimiz OTOMOTİV YAN SANAYİ,ASANSÖR KAT ve KABİN KAPILARI İMALATI,SAVUNMA SANAYİ ve CNC LAZER KESİM ve BÜKÜM İŞLERİ olmak üzere 4 sektörde yer almaktayız. Otomotivde Erkunt Traktör, Hidromek, Hars traktör, Yarış Kabin gibi firmalara Kaynaklı sac parçaların tedarikçiliğini yapmaktayız. Asansör kapılarında kendi markamız olan ve faydalı modelleri alınmış YENER-SAN Asansör kat ve kabin Kapılarını Türkiyemizin yedi bölgesinde bayilik vermek suretiyle satışını gerçekleştirmekteyiz. Son olarak Savunma Sanayinde ve fason lazer kesim ve büküm işlerini tüm Türkiyemize ve sanayicimize hizmet etmekteyiz.

Boş vakitlerimde seyahat etmek, balık tutmak ve spor yapmak ( Futbol,voleybol,masa tenisi) hobilerim

Şirket olarak asansöre yönelik çalışmalarınızdan kısaca bahseder misiniz?

Asansör sektöründe 2010 yılından beri aktif olarak tam otomatik kat&kabin kapıları ve katlanır tip iç emniyet kapılarının imalatını yapmaktayız. İmalatını ve satışını yaptığımız kapılarımızla ilgili olarak, kaliteden asla ödün vermeden müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutup, satış öncesi ve de satış sonrası hizmetlerimizi en hızlı ve en kaliteli bir şekilde gerçekleştirmekteyiz. Bunu sahip olduğumuz kurum kültürü, fiyat politikamızdaki istikrar, teknik servis hizmeti ve yedek parça teminindeki süreçlerde ortaya koymaktayız

Sektöre dair geliştirdiğiniz veya üzerine çalıştığınız yeni bir ürün veya proje var mı? Varsa bahseder misiniz? Bu çerçevede yürüttüğünüz Ar-Ge çalışmalarınızı bizimle paylaşır mısınız?

YENER-SAN, asansör kapısı ürün yelpazesi NİMET ve BEREKET modellerini  kazandırmış olup, katlanır iç emniyet kapısı modelinde ise geliştirmiş olduğu yeni bir model ile ilgili olarak 1 adet faydalı model Belgesi alınmıştır. Ayrıca, eski tip asansörlerin modernizasyonları için kompakt bir ürün tasarımı da devam etmektedir.

Türkiye’nin asansör konusunda uluslararası pazarlardaki rekabet düzeyi nedir? Türkiye’nin dünyadaki konumu güçlendirmek ve sektörü geliştirmek için kamu ve özel sektöre ne gibi görevler düşüyor? Bu çerçevede varsa kamu kurum ve kuruluşlarından beklenti ve taleplerinizi aktarır mısınız?

Türkiye’ de kendini kanıtlamış ve adını ne şekilde olursa olsun dünyanın birçok farklı ülkesine duyurmuş asansör firmaları bulunmaktadır. İstanbul’da düzenlenen uluslararası asansör fuarına 88 ülkeden yaklaşık 6000 yabancı ziyarette bulunmuş olup, toplam 28 ülkeden 500’ e yakın firma da katılımcı olarak bu fuarda yer almıştır. Bu rakamlara baktığımızda, aslında Türkiye’nin de asansör sektöründe uluslararası pazarın içerisinde olduğu söylenebilir. Bu rakamları daha da yukarıya çıkarmak için özel sektör firmalarının AR-GE’ ye, makine parkuruna ve çalışan her bir personele yatırımlarını geniş inovasyon çerçevesi içerisinde sürekli devam ettirmeleri gerekmektedir. Kamu alanından bakıldığında, asansör sektörüne yönelik yapılan çalışmaların sürekli kontrol altında tutulması gerekmektedir. Ayrıca sektöre ait eğitim kurumlarının, bilimsel ve teknik açıdan gelişerek sayılarının artması ve bu sektöre teknik ve sosyal açıdan kendini geliştirmiş kişilerin istihdamının kazandırılması sağlanmalıdır. Yerli ürün önceliğini de kesinlikle unutmamalıdır.

Sektörde karşılaştığınız sorunları ve sorunlara dair çözüm önerilerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Sektörümüzde maalesef teknik eleman yetersizliği ve ekonomik sıkıntılar yaşanmaktadır. Zincirleme tepkiler gösteren bu iki sıkıntı, sektöre ait ürünler üreten firmalar ile bu ürünleri kullanacak olan son kullanıcılara kadar ulaşmaktadır. Bu sıkıntıların ortadan kalkması için sektör çalışanlarının teknik anlamda birbirlerine destek olmaları, ekonomik olarak da, birbirlerine zarar vermeden birlik içerisinde işlerini yürütmeleri gerekmektedir.

TÜSİAV ile nasıl tanıştınız ve bize biraz dernek geçmişinizden bahsedermisiniz?

Veli başkanım ile tanışmam ORSİAD yönetim kurulunda iken 2010 yılına dayanmaktadır TÜSİAV  ve Veli başkanımla iş birlikteliği ve birlikte hareket etme anlamında 2016 yılı itibariyle ORSİAD  başkanlık görevine geldikten sonra ivmelenmiştir yanındayım evlat cümlesi ile Dernek Başkanlığı dönemimde derneğimizi ve beni yalnız bırakmamış ve desteğini her zaman göstermiştir.

TÜSİAV Yönetim Kuruluna  aldığında Vakfımız ve Veli Başkanımın  verdiği veya almış olduğum görevleri şahsıma Başkanıma ve vakfımıza yakışır şekilde yerine getirmenin mutluluğunu ve Başkanıma  vefamı ödeyebilme şansını buldum.