Sağlık

Sigara dumanı, akciğerin DNA’sına zarar veriyor

Sigara dumanında bulunan zararlı maddeler, akciğer hücrelerinin DNA’sına zarar vererek kanser oluşumunu başlatabiliyor

Abone Ol

Sigara içiminin akciğer kanserinden ölümlerin yaklaşık yüzde 90’ından, KOAH’dan ölümlerin yaklaşık yüzde 80’inden sorumlu olduğunu belirten VM Medical Park Ankara Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Filiz Çimen, sigaranın verdiği zarlar hakkında açıklamalarda bulundu.

SİGARANIN ZARARLARI NELERDİR? 

Sigaranın insanoğlunun ürettiği en ölümcül ve bağımlılık yapan ürünler arasında yer aldığını ifade eden Doç. Dr. Filiz Çimen, “Her türlü tütün kullanımı sağlığa zararlıdır. Sigara dumanı maruziyeti için güvenilir bir seviye maalesef yoktur. Kullanılan tütün ürününün yoğunluğuna, kullanım süresine, başlama yaşına ve tütün ürünü tipine bağlı olarak riskler birbirinden farklılık gösterebilmektedir” diye konuştu. 

Yapılan araştırmaların sigaranın pek çok sağlık sorununa ve ölüme sebebiyet verdiğini gösterdiğini belirten Doç. Dr. Filiz Çimen, şunları söyledi:

Sigara kullanımı, önemli sağlık problemlerine neden olarak tetiklediği hastalıklar nedeniyle erken dönemde yaşamın yitirilmesine sebebiyet vermektedir. Bununla beraber çevre kirliliği, ekonomik kayıplar, orman yangınları gibi pek çok soruna yol açtığı da bilinmektedir. Sigara kullanımı sağlıksız akciğerler ve zayıf bir bağışıklık sistemine neden olur. Nargile dumanı ve elektronik tütün ürünleri de bireyler üzerinde benzer zararlara sebep olmaktadır. Sigaranın en fazla kardiyovasküler hastalıklar, kanser, solunum sorunları ve kronik hastalıklarla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Sigara kullanmak damarları daraltır ve sonuçta damarların tıkanmasına yol açarak hipertansiyon, kalp krizi ve felç riskini artırır. Ayrıca ağız, yemek borusu, pankreas, mesane ve böbrek kanseri riskini artırır. Solunum sistemi üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Bronşit, amfizem ve KOAH gibi hastalıklara yol açabilir.” 

TÜTÜN KULLANIMI ERKEN ÖLÜMLERİN ÖNEMLİ SEBEBİ

Tütün ürünlerinin her yıl 8 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olduğunu, sigara içiminin ise akciğer kanserinden ölümlerin yaklaşık yüzde 90’ından, KOAH’dan ölümlerin yaklaşık ise yüzde 80’inden sorumlu olduğunu belirten Doç. Dr. Filiz Çimen, “Sigara içmek pek çok kanser türüne yol açabilir. Özellikle akciğer kanseri ile sigara arasındaki ilişki iyi bilinmektedir. Sigara dumanında bulunan zararlı maddeler, akciğer hücrelerinin DNA’sına zarar verebilir ve kanser oluşumunu başlatabilir. Akciğer kanseri dışında mesane, gırtlak, yemek borusu, bağırsak, burun ve ağız kanseri gibi birçok kanser ile ilişkili olduğu gösterilmiştir.  Sigaranın kansorejen etkisi bunlarla sınırlı değildir. Ayrıca sigara ile mide, karaciğer, rahim ağzı, rahim içi ve yumurtalık kanseri arasındaki ilişki gösterilmiştir. Sigara içmek kanser riskini artırmanın yanı sıra kanser tedavisini de olumsuz etkiler. Sigara içen hastaların kanser tedavisine yanıt verme oranları düşüktür ve tedavi sonuçları genellikle daha kötüdür” dedi.

SİGARA İÇENLERDE AKCİĞER KANSERİ RİSKİ 11 KAT FAZLA

Sigaranın akciğerler üzerinde olumsuz etkiler yaparak bir dizi solunum sistemi hastalığı riski artıracağını söylen Doç. Dr. Filiz Çimen, “Sigaranın içindeki kimyasal maddeler ve toksinler akciğerlerdeki hava yollarını tahriş ederek, öksürük, balgam ve solunum zorluğu ortaya çıkmasına neden olur. Zamanla kronik bronşit gelişebilir. Bu; sürekli öksürük ve balgam üretimi ile karakterize bir hastalıktır. Sigara içen kişilerde amfizem hastalığı riski de artar. Amfizem akciğerlerdeki hava keseleri olan alveollerin zarar görmesi sonucu nefes alışverişinin zorlaştığı ve oksijen alışverişinin azaldığı bir hastalıktır. Bununla birlikte, sigara içmek akciğer kanseri oluşma riskini dramatik şekilde artırır. Sigara içenlerde içmeyenlerden 11 kat fazla akciğer kanseri geliştirdiği gösterilmiştir. Akciğer kanseri genellikle ileri evrelerde yakalanır ve bu durumda tedavi şansı azdır” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ VE ÖNLENEBİLİR BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU

Pasif içici olarak tütün dumanına maruz kalmanın da hem kanser hem de kalp-damar hastalıkları riskini artırdığını işaret eden Doç. Dr. Filiz Çimen, “Tütün kullanımı, önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. 40 yaş öncesi bırakıldığında erken ölüm riski azalmakta, kronik hastalık riskinde ve sağlık harcamalarında azalma olmaktadır. Sigaranın bırakılması ile akciğer ve diğer kanserlerin riski, kalp hastalığı, inme ve damar hastalıkları riski de azalmaktadır” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı.