Ekonomi

SGK uyardı: GSS borçlularına haciz tehlikesi

Abone Ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK),  Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları için yurttaşlara SMS ile hatırlatma yaparak, borçlarını 15 gün içinde ödemeleri gerektiği konusunda uyardı. Ödeme yapılmaması durumunda, borçluların maaşlarına veya banka hesaplarına haciz uygulanacağı uyarısı yapıldı

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları konusunda SMS yoluyla bilgilendirilen 9,4 milyon yurttaş şimdi de haciz bildirimleri alıyor. SGK, işsizlik dönemine ait GSS prim borçlarını hatırlatan mesajlar gönderdikten kısa bir süre sonra, ödeme emri tebliğleri yapmaya başladı. Borçlarını e-Devlet üzerinden sorgulayabilen yurttaşlara, 15 gün içinde ödeme yapılmazsa haciz işlemi uygulanacağı bildirildi.

2024 yılı için aylık 600, yıllık 7 bin 200 lira olarak belirlenen GSS primi, brüt asgari ücretin yüzde 3'ü kadar. Gelir testine göre, aile içinde kişi başına düşen gelir brüt asgari ücretin üçte birinden az ise, GSS prim borcu devlet tarafından ödeniyor.

BirGün'ün aktardığına göre, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Batı, SGK'nin gönderdiği mesajın bir hatırlatma olduğunu, borç ödenmediği takdirde 15 gün sonunda haciz işlemlerinin başlayacağını açıkladı. Batı, "Öncelikle borçlunun banka hesabına veya maaşına haciz konulabilir. Asgari ücretliler için de haciz, asgari ücretin onda birine kadar uygulanabilir" dedi.