Kültür-Sanat

Sevda- Cenap And Müzik Vakfı'nın 50.yılı, Prag Filarmoni Orkestrası ile kutlanacak

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ve Ankara’nın Başkent oluşunun 100. yılında, Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın 50. Kuruluş Yılı dolayısıyla önemli bir konser verilecek. Avrupa’nın en önemli klasik müzik topluluklarından Prag Filarmoni Orkestrası, ilk kez Türkiye'ye geliyor.

Abone Ol

Haber Merkezi - Türkiye'de Çoksesli Müzik hareketinin başladığı şehir olan Ankara’da 1973 yılında kurulan, Sevda- Cenap And Müzik Vakfı, 50. kuruluş yıl dönümünü kutluyor. Bünyesinde müziğe dair pek çok etkinlik ve organizasyon düzenleyen vakıf, 27 Kasım 2023 Pazartesi saat 20.00’da MEB Şura Salonu’nda özel bir konserle kuruluş yıl dönümünü kutlayacak.

50. yılını hem Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun hem de Ankara’nın Başkent oluşunun 100. yılında kutlayan Sevda-Cenap And Müzik Vakfı, 50. Kuruluş Yılına özel, Avrupa’nın en önemli klasik müzik topluluklarından Prag Filarmoni Orkestrası'nı Türkiye'ye getiriyor. Türkiye'de ilk kez Ankara'da konser verecek olan Prag Filarmoni Orkestrası'nın konseri heyecanla bekleniyor. Prag Filarmoni Orkestrası,  Dünyaca ünlü orkestra şefi Jiří Bělohlávek ve bir grup yetenekli genç müzisyen ile birlikte 1994 yılında kurulan Avrupa’nın saygın orkestralarından biridir.  Haydn, Mozart ve Beethoven'ın eserlerindeki üst seviye icraları ile tanınan orkestradan,  eleştirmenlerce övgü ile bahsedilmektedir.  Orkestranın 90‘a yakın kaydı bulunmakta olup bu kayıtların çoğu “Diapason d’Or” , Uluslararası Klasik Müzik ve Uluslararası Opera Ödülleri gibi birçok ödüle layık görülmüştür.

Konserin solisti ünlü Çek keman sanatçısı Ivan Zenaty, Prag Bahar Yarışması birincisi, 50 den fazla konçerto repertuvarına sahip , Mozart’ın tüm eserlerini kaydettiği yaklaşık 40 adet kaydı bulunan, 1740 yapımı Giuseppe Guarneri del Gesu keman sahibi sanatçı  Yehudi Menuhin, Yo-Yo Ma, Serge Baudo, Valery Gergiev ve Neville Marriner gibi büyük sanatçılar  ile çalışmıştır. Şef Leos Svarovky  başta Prag Filarmoni ve  Prag Senfoni Orkestrası olmak üzere Çek’yanın ve dünyanın  ünlü orkestralarını yönetmektedir ve Sovak Sinfonietta’nın da onursal şefidir.  2000 yılından bu yana Prag Sahne Sanatları Akademisi'nde şeflik dersleri vermektedir.  27 Kasım 2023 Pazartesi saat 20.00’da MEB Şura Salonu'nda gerçekleşecek özel konserin biletleri, biletinial.com web sitesinden alınabiliyor.