Ekonomi

Şeref Fayat: Hazır giyimde işsizlik ve iflaslar artacak

TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Fayat sektörün yüklü zamlarla boğuştuğunu belirterek, "İhracatçının elini ayağını bağlarsan, maliyetleri sürekli arttırırsan, elektriğe birden yüklü zam yaparsan nefesimizi kesersin" sözlerini kullandı.

Abone Ol

TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat Türkiye hazır giyim sektörünün rakiplerine göre yüzde 40-50 daha pahalı olduğunu söyleyerek son bir yıl içinde girdi maliyetlerinin yüzde 120 dövizin ise yüzde 27 artmasının firmaları zarara hatta iflasa sürüklediğini açıkladı. 

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat Türkiye hazır giyim sektörünün iç ve dış piyasada karşı karşıya kaldığı sorunları anlattı. Fayat, "Hem iç pazar hem ihracat için artık orada üretim yapılıyor. En kötüsü de burnumuzun dibinde bir Çin yaratılıyor. Çinli firmalar da gelip Mısır’a yatırım yapıyor, Avrupalı alıcılara daha yakın olacaklar. Bu bizim için büyük bir tehdit" sözlerini kullandı.

Röportajda şu ifadeler yer aldı: 

Tekstil ve hazır giyim istihdamın da dinamosu istihdamda daralma ne boyutta?

İstihdamda kayıplar sürecek. 2023’ten bu yana işini kaybedenlerin sayısı 250 bini buldu. Bu rakam yılsonunda 280-300 bini bulabilir. İç pazara üretim yapan firmalar da sıkı mali politikalar yüzünden sıkıntı yaşayacaklar, orada da istihdam kaybı olacak.

İhracatçı için ideal bir kur seviyesi var mı?

En az 38 olması gerekir. Her şeyimiz kura bağlı olsun, paramız değersiz olsun gibi bir imaj oluşsun istemeyiz. Sadece tekstil hazır giyim değil, kimse para kazanmıyor.

Asgari ücret alan için çok yetersiz, veren için çok yüksek. İhracatçının elini ayağını bağlarsan, maliyetleri sürekli artırırsan, elektriğe birden yüklü zam yaparsan nefesimizi kesersin. Boğazımıza sarılmışsın. Kesin ağustosta da doğalgaza zam gelir. Kur olduğu yerde durursa ben nereden çıkaracağım maliyetlerimi. Yılbaşından bu yana kur yüzde 12 artmış enflasyon yüzde 25-30 artmış, ancak maruz kaldığımız enflasyon daha da yüksek. Avrupalı niye 10 Avro’ya aldığı ürünü gelsin benden 15 Avro’ya satın alsın ki.

Borçluluk düzeyi nedir?

Şu anda tüm sektörler borçlu. Finansman maliyetleri artıyor. Yılın ikinci yarısında sıkıntılı durum artarak devam edecek. Önümüzdeki altı ay geçen dönemden daha iyi görünmüyor. Artık kimse pandemi sonrasındaki coşkuyu beklemesin, herkes hesabını ona göre yapsın.