Kıvanç EL
Seçimlerde hem Erdoğan hem de Kılıçdaroğlu'nun ana hedefi 14 Mayıs'ta sandığa gitmeyen 8 milyonu aşkın seçmen olacak.
Peki bu seçmenler kim?
AK Parti ve CHP'de yapılan çalışmalara göre sandığa gitmeyen seçmenlerin önemli bir kısmını Z kuşağı oluşturuyor. Diğer kısmı ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan seçmen. Bu seçmenin HDP'ye yakın seçmen olduğu ve partilerinin adayı olmaması nedeniyle sandığa gitmediği ifade edilyor.
"Bu seçmen neden sandığa gitmedi?" sorusu akla gelen ilk soru. İlk analizler "hem Erdoğan'dan hem de Kılıçdaroğlu'ndan beklentileri olmaması ve sorunları ikisinin de çözemeyeceğini düşünmeleri…"
Bu konunun analizleri elbette yapılacaktır ancak seçim nedeniyle bu analizler şimdilik biraz ötelendi.
Gençlere yönelik Erdoğan, "birlikte sorunlarınızı çözeceğiz" mesajı verip daha kapsayıcı ve yumuşak bir dil kullanırken, Kılıçdaroğlu ise sert bir dille "genç kızlar sokağa çıkamayacak" şeklinde bir söylem ile aslında bir anlamda bir korkuyu hatırlatıyor.
Her iki aday da gençleri sandığa çekmeye çalışırken farklı yöntemler kullanıyor. Kimin söylemi etkili olacak cevabı 28 Mayıs'ta görülecek.
Diğer sandığa gitmeyen kitle ise Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesi ağırlıklı seçmen. Marmara, Ege, İç Anadolu'da katılım yüzde 90'ları bulurken bölgede yüzde 81 düzeyinde kaldı. Örneğin 2018 seçimlerinde Güneydoğu Anadolu bölgesinde katılım yüzde 84 iken 14 Mayıs'ta yüzde 83; Doğu Anadolu bölgesinde yüzde 84'ten yüzde 81'e düşen bir katılım var.
Türkiye geneli artarken bu 2 bölgede düşüş var. İşte adayların hedefi de bu bölgelerde de katılımın artması. Türkiye geneli katılımın en az yüzde 91-92 seviyesine çıkması hedef…
Bu noktada her iki aday da sandık çağrısı yaparken Kılıçdaroğlu'nun "ayağa kalkın, vatanını seven sandığa gelsin" çıkışı da 8 milyon kişiye yönelik bir hamle…