Seçime giderken muhalefet

İttifak olmadan yerel seçimlere hazırlanan muhalefet bloğunun bir kesiminde görüşme trafiği var. Bir tarafta ise gerginlik… Seçimlerde CHP’ye, AKP’den çok eski ortağı İYİ Parti’den eleştiri gelecek gibi.

Abone Ol

Kıvanç El

İktidar kanadında AK Parti, MHP, Yeniden Refah ile HÜDAPAR arasındaki görüşme trafiğinde oldukça yol alındı. AK Parti ve MHP 81 ilin 59’unda ortak aday çıkarma konusunda da uzlaştı. 2’si büyükşehir 5’i il olmak üzere 7 yerde MHP aday çıkaracak. 52 ilde ise AK Parti. 22 ilde ise her iki parti de aday çıkaracak.

Türkiye’nin nüfusunun en yoğun olduğu yerleri yöneten muhalefet bloğunda da iş birliğine dair beklentiler var. Şu ana kadar en fazla seçim bölgesinde adaylarını açıklayan parti CHP oldu. CHP, İstanbul, Ankara büyükşehirleri dahil 350’yi aşkın yerde adayını açıkladı. 

Aday belirlenmesi sürecinde Ekrem İmamoğlu’nun etkin olacağı İstanbul’da da ilk adaylar açıklandı. AK Parti’nin elinde olan Fatih ve Pendik ilçelerinde İmamoğlu’na yakın isimler aday olarak açıklandı. İstanbul’da gözlerin çevrildiği ilçe ise Esenyurt. 

Kürt oylarının İstanbul’da en güçlü olduğu ilçelerin başında gelen Esenyurt Belediyesi’nde şu an CHP yönetimi var. Ancak 2019 seçimlerinde o zamanki adıyla HDP aday çıkarmadığı için CHP bu seçimleri kazanabildi. Esenyurt’ta 14 Mayıs seçimlerinde Yeşil Sol Parti, yüzde 20’ye yakın oy aldı. Yani Kürt seçmen bu ilçede gücünü korumayı sürdürüyor.  DEM Parti geçtiğimiz hafta Türkiye genelinde 27 ilçede aday açıkladı. Açıklanan ilçeler arasında İstanbul’da Esenyurt, Sancaktepe, Adalar ve Sultanbeyli bulunuyor. Bu ilçelerde yapılan aday açıklaması CHP’ye “Buralarda güçlüyüz, bizi dikkate alın” mesajı olarak yorumlanıyor. 

CHP yönetimi özellikle Esenyurt’ta aday çıkarma kararını, “Yapılacak müzakerelerde el yükseltme adımı” olarak görüyor. CHP’de şu an için ağırlıklı görüş Esenyurt’un DEM’e bırakılmaması ve aday çıkarılması yönünde. Bu konular CHP-DEM Parti arasındaki görüşmelerde bu konu netlik kazanacak. 

Ancak Türkiye’ye ateş gibi düşen 12 şehit; siyasetteki bu görüşme takvimini de etkileyebilir. CHP, bu süreçte DEM ile masaya oturmayı yeniden değerlendirecek gibi görünüyor. Ancak İstanbul Büyükşehir başta olmak üzere bazı yerlerin kazanılması için CHP’nin DEM ile masaya oturması da şart. Bu nedenle CHP yönetimini zorlu bir süreç beklemekte…

4 büyükşehir ve 8 il adayını açıklayan İYİ Parti ise istifalarla sarsılıyor. 6 milletvekili, parti yöneticileri ile çok sayıda partilinin istifa ettiği İYİ Parti’de Genel Başkan Merak Akşener’in iş birliği yapılmayacağına dair açıklamalarda Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı hedef alması da CHP’de tepkiyle karşılanıyor. İYİ Parti’nin seçim kampanyasında CHP’ye yönelik sert söylemini daha da artırarak sürdürmesine dair bilgiler giderek artıyor. 

Bu durumda CHP’nin İstanbul, Ankara, Adana, Antalya, Hatay, Mersin gibi büyükşehirlerde AK Parti’den çok İYİ Parti tarafından eleştirilmesi işini daha da zorlaştıracak gibi. Her ne kadar “İYİ Parti seçmeni oyları bölmez, muhalefetin adaylarını destekler” tezine CHP “inanmak istese de”; bu o kadar net ve bugünden kolay ölçülebilecek bir tablo değil. Burada bazı il ve ilçelerde İYİ Parti seçmeni olan kitlenin ikna edilmesi için özel bir çabaya ihtiyaç olduğuna dair araştırmalar var. Eğer CHP yönetimi bunu göremez ve kolaycılığa kaçarsa ciddi bir şok yaşayabilir. 

Yerel seçimde 11 büyükşehirde “iktidar” olan CHP’yi zorlu bir seçim kampanyası beklemekte.