Sayıştay'ın 2023 yılı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Denetim Raporu yayınlandı.

Rapora göre 2022 yılında toplam 763 milyon 552 bin 35 lira bütçe ödeneği ayrılan kuruma, 2023 yılında 1 milyar 650 milyon 299 bin 675 lira 88 kuruş bütçe ödeneği ayrıldı.

ANKA Haber Ajansı'ndan Melis Yıldırım'ın haberine göre, mali rapor ve tablolara verilen görüş ile ilgili bulgular kapsamında Sayıştay, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü atölyelerinde üretilen, sahnelenen oyunlarda kullanılan ve depolarda muhafaza edilen kostüm, dekor ve aksesuarların muhasebe kayıtlarına alınmadığını tespit etti.

Söz konusu tespite ilişkin yapılan değerlendirmede, “İdare atölyelerinde üretilen kostüm, dekor ve aksesuarların muhasebe hesaplarına kaydedilmediği tespit edilmiştir. Uygulamada sahnelenecek oyun için üretilecek kostüm, dekor ve aksesuarlar için gerekli olan malzemeler satın alındığında 150 İlk Madde ve Malzeme Hesabına kaydedilerek taşınır işlem fişi düzenlenmekte, malzemeler üretim için atölyelere verildiğinde taşınır işlem fişinden çıkış yapılmakta ve 150 İlk Madde ve Malzeme Hesabından çıkarılarak 630 Giderler Hesabına kaydedilerek giderleştirilmektedir. Üretilen kostüm, dekor ve aksesuarlar İdare tarafından sahnelenen oyunlarda kullanılmakta, kullanılmayan varlıklar depolarda muhafaza edilmekte ancak muhasebe kayıtlarına ve taşınır işlem fişine kayıtları yapılmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

MSB: 3 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi MSB: 3 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

Raporda, kurumun merkez ve il müdürlüklerinde çalışan işçi personelin, 15-31 Aralık dönemine isabet eden ücret ödemelerinin, dönemsellik kavramı gereği ilgili yılında 320 Bütçe emanetleri hesabı ile bütçeleştirilmesi ve faaliyet gideri olarak muhasebeleştirilmesi gerekirken ödemenin yapıldığı bir sonraki dönem Ocak ayı bütçe ve faaliyet hesaplarıyla muhasebeleştirildiği tespitine yer verildi.

Sayıştay’ın bir diğer tespiti ise kurumun il müdürlüklerinde işçi statüsünde çalıştırılan personel için kıdem tazminatı ayrılmadığı ve merkezde işçi statüsünde çalıştırılan personel için ayrılan tazminat karşılıklarının 2017 yılından sonra güncellenmediği yönünde oldu.

İlgili tespite ilişkin şu değerlendirme yapıldı:

''Yapılan incelemede, genel müdürlük merkezinde en son personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı sözleşmeleri kapsamında çalıştırılmakta olan işçiler için kıdem tazminatı karşılığı ayrıldığı, söz konusu işçilerin 2018 yılında 375 sayılı KHK ile sürekli işçi kadrolarına geçirilmelerinden sonra 2018-2022 yıllarına ait kıdem tazminatı karşılıklarının ayrılmadığı, taşeron işçilerin kıdem tazminatı yardımcı kodunda yer alan tutarın 2023 yılında sürekli işçilerin kıdem tazminatı yarımcı koduna aktarılması dışında kıdem tazminatı tavanları tutarında güncelleme yapılmadığı, il müdürlüklerinde çalışan işçiler için kıdem tazminatı karşılığı ayrılmadığı tespit edilmiştir.

Kamu idaresi tarafından genel müdürlük merkezinde çalışan 210 işçi için 15.03.2024 tarihinde sadece 2023 yılı kıdem tazminatı olarak 4 milyar 932 bin 864 lira 30 kuruşun ayrıldığı ifade edilmiş olup il müdürlüklerinde çalışan işçiler için kıdem tazminatı karşılığı ayrılmadığı görülmüştür. Kamu idaresi tarafından yapılan düzeltme kaydı 2024 yılında yapılması nedeniyle 2023 yılı mali tablolarında hatanın etkisi devam etmektedir.''

Sayıştay, Genel Müdürlük personelinin şehir dışında görevlendirildiği her görevde görevin sanat faaliyeti olup olmadığına bakılmadan Harcırah Kanunu’nun 33/C maddesine göre 2. derece kadrolu memur için tespit edilen gündelik miktarların 2 katı olarak geçici görev yolluğu ödendiğini tespit etti.

Editör: Nur Yıldız