Metin Taş / Batman

Tekel fabrikalarının kapanmasından sonra tütün ekimine alternatif olarak ortaya çıkan çilek üreticiliği Batman’ın Sason ilçesinde 15 yılı aşkın süredir sürdürülüyor. Sürekli artan gübre ve ilaç fiyatlarının yanı sıra çileğin tarladan çıkış ücretinin düşük olması, yaklaşık 400 ailenin geçim kaynağı olan çilek üreticiliğinin devam etmesinin önünde büyük engel olarak duruyor. 

Enflasyonun yüksek olmasına rağmen çileğini düşük ücretten satmak zorunda kalan Sasonlu çilek üreticisi, emeğinin karşılığını alamamaktan şikâyetçi. “Tarım ilaçlarının pahalı olmasının yanı sıra hasat döneminde çileklerin tarladan çıkış fiyatlarının ucuz olması bizi zorluyor” diyen çilek üreticileri, yetkililerden soğuk hava deposu, çilek kasası üretim ve reçel fabrikası istediklerini dile getirdi.

Sason Çileği (2)

Teşvik verilip genç girişimciler desteklenmeli

Çileğin, “otsu ve çok yıllık bir bitki” olduğunu, ekim sürecinden hasada kadar çok özverili bir uğraş istediğini belirten Sasonlu çilek üreticilerinden Kutbettin Erdem, girdi maliyetlerinin üreticileri zorladığına dikkat çekerek şunları anlattı:

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı İTO Başkanı Şekib Avdagiç, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı

“Çilek, iklimden son derece etkilenen nazik bir meyvedir. Hasat dönemi en büyük sıkıntı, pazar ihtiyacı, ulaşım maliyetleri bir de iklim kaynaklı ürünün gördüğü zarar oluyor. Bu yüzden çileğimizi muhafaza edebileceğimiz soğuk hava deposuna, çilek kasası üretim fabrikasına ve reçel fabrikasına ihtiyacımız var.

Şu an Sason’da çilek ekmek isteyip girdi maliyetlerinden dolayı çilek ekemeyen çok sayıda genç bulunuyor. Bunun için de teşviklerin verilip genç girişimcilerin desteklenmesi gerekiyor. Gerekli destekler verildiği takdirde işçi göçü de engellenip, insanların kendi topraklarında doyması sağlanabilir.”

“Enflasyonist bir ortamda yaşadığımız için gübre ve ilaç fiyatlarını sürekli zamlı alıyoruz” diyen Erdem, piyasanın aracılar eliyle düşürüldüğünü, tarladan ucuz fiyata çıkan çileğin marketlerde çok daha pahalıya satıldığının altını çizdi. 

Sason Çilek Üreticileri Birliği tekrar faaliyete geçirilip pazarlamada yardımcı olmalı

Çilek üretiminin bütün aşamalarının yorucu ve zahmetli olduğunu vurgulayan çilek üreticisi Hayrettin Taş ise, şunları söyledi:

“Özellikle fidan budaması ve çilek toplama işi, biz üreticilerin en çok zorlandığı zamanlardır. Bunun haricinde kalifiye işçi tedariki, nakliye ve pazarlama gibi bazı sıkıntılar da çilek üreticilerini yormaktadır.

Çilek üreticilerinin emeklerinin karşılığını alabilmeleri için mazot, elektrik, gübre ve ilaç gibi desteklerin arttırılması gerekiyor. Üreticiyi cesaretlendirecek ciddi anlamda bahçe kurulum malzemesi ve fidan desteği verilmelidir. Bunun yanında Sason Çileği’nin daha taze bir şekilde tüketiciye ulaşması için soğuk hava deposunun da en kısa zamanda faaliyete geçmesi gerekir. Sason Çilek Üreticileri Birliği’nin tekrardan faaliyete geçirilip üreticilere pazarlama konusunda yardımcı olmalıdır.

Biz üreticiler olarak Batman’ın coğrafi işaretli ürünü olan Sason Çileği’ni üretmekten büyük gurur duymaktayız. İmkânlar dahilinde Sason Çileği üretimini gücümüz yettiğince sürdürme niyetindeyiz.”

Editör: Ramazan Atabey