İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "İstiyoruz ki daha çok girişimcimiz daha çok proje üretsin daha çok girişimcimiz yetişsin ama bu projelerini Türkiye'de hayata geçirsinler." dedi.
İTO tarafından kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) bünyesinde yapılan Sahne XL Etkinliği'nde konuşan Avdagiç, İstanbul Ticaret Odası'nın 740 bin üyesi olduğunu söyledi.
Projeleri hayata geçirmek için girişimcilerin Türkiye dışında bir yer aramaması gerektiğini belirten Avdagiç, "Bu topraklarda kazanç elde etmiş iş dünyasının sağladığı imkanlarla burada bunu hayata geçirsinler. Bizim temel motivasyonumuz bu. İstiyoruz ki daha çok girişimcimiz daha çok proje üretsin daha çok girişimcimiz yetişsin ama bu projelerini Türkiye'de hayata geçirsinler." açıklamasında bulundu.
Gençlerin ortaya koyduğu projelerin gerçekten kendilerini bu konuda heyecanlandırdığının altını çizen Avdagiç, şunları kaydetti:
"Sahne XL etkinliği bize gösteriyor ki girişimcilikte bir marka haline gelen BTM, kendi alt markalarını oluşturuyor. Sahne XL da BTM'nin bir etkinlik markasına dönüşerek, gururumuz oluyor. Bu gururu sizinle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Hepinizin bildiği üzere bu yıl, Milli Mücadelemizin simgesi, milletimizin bağımsızlığının ve ülkemizin bütünlüğünün teminatı olan Cumhuriyetimizin 100. yılını idrak ediyoruz.
Sahne XL da Cumhuriyetimizin 100. yılına adadığımız bir etkinliğimiz. Bu etkinlikle ortaya koyuyoruz ki, Cumhuriyet’in bize yüklediği sorumluluğu, işimizi en iyi şekilde yaparak yerine getiriyoruz. Bize bu yurdu bağımsız ve özgürlüğünü kazanmış şekilde emanet eden ecdadımıza karşı borcumuzu, ülkemizi yarınlara güçlü bir ekonomiyle taşıyacak girişimcilerimizi yetiştirerek ödüyoruz."
Avdagiç, Sahne XL etkinliğini "100ünSeninGücün" temasıyla yaptıklarına belirterek, ilk yüzyılın, Türkiye'nin büyük atılımlarını ve gelişimini gösterdiğini ikinci yüzyıl daha büyük hedeflere ulaşma ve dünya sahnesinde daha etkin bir konuma gelme yolunda yeni fırsatlar sunacağını söyledi.
Avdagiç, "Bunu da belirleyecek olan bizim girişimci gücümüzdür, bugün sahne alacak arkadaşlarımız ve gençlerimizdir. Gençlerimizin güç kaynağı ise temamızda ifade ettiğimiz gibi ilk 100 yılın sağladığı büyük birikimdir. Girişimcilerimize, girişime BTM’de başlamanın, başarılarını artıracak, vizyonlarını genişletecek, yatırımcı şanslarını çoğaltacak bir fırsat olduğunu hatırlatmak istiyorum." diye konuştu.
- "Teknofest ilk adımı atmak için çok doğru bir yer"
T3 Girişim Merkezi Koordinatörü İrem Bayraktar ise aslında Teknofest ilk adımı atmak için çok doğru bir yer olduğunu açıkladı.
Bayraktar, "Belki bazen kurucuları savunma sanayisinde diye Teknofest'in sadece insansız hava araçları yapılıyor gibi algılanabilir ama sağlık teknolojilerinden, insansız hava araçlarına, eğitim teknolojileri yer alıyor." dedi.
Bu sene finans sektöründe blok zincir, doğal dil işleme gibi 46 kategoride yarışma düzenleniyor ve gençlerin bu yarışmalara proje geliştirdiğini belirten Bayraktar, "Take off bu projelerin prototiplerin ticarileşmesi, ürüne dönüşmesi günün sonunda bir girişimcinin yatırımcıya ihtiyacı oluyor." şeklinde konuştu.
BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı da BTM desteğiyle büyüyen girişimlerin bugüne kadar aldığı toplam yatırımın 551 milyon Türk lirasını, toplam yatırım değerleme tutarlarının ise 6 milyar Türk lirasını aşmasının kendileri için gurur vesilesi olduğunu açıkladı.
Elbaşı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kurulduğumuz günden bu yana 8 binden fazla girişimciye ve 5 binden fazla girişime destek vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. BTM günümüzde dünyanın en iyi 5 kuluçka merkezi arasında yer alıyor. 6 yıldır olduğu gibi 2024’te de temel ve tematik programlarımızla tüm seviye ve dikeylerdeki girişimcilere ayrıcalıklı hizmetler sunmaya devam edeceğiz."
Etkinlikte girişimciler yatırımcılarla birebir görüşmeler gerçekleştirdi.