Sağlık

Sağlık turizminin temsilcileri İstanbul’da bir araya gelecek

Türkiye’de sağlık turizminde faaliyet gösteren sektör temsilcileri, İstanbul'da buluşacak. Uluslararası Antalya Sağlık Turizmi ve Eğitimi Derneği Yönetim Kurulu Danışmanı Salih Kutluk, “Merdiven altı klinikler, fiyat farkları, karalama kampanyaları, kamu ile sektör uyuşmazlığı ve benzeri tüm konuları tartışacağız ve bir yol haritası çıkaracağız” dedi.

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı temsilcileri, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), turizm alanında etkili STK’lar ve alanında öne çıkan doktorlar, yarın Halil Paşa Yalısı’nda düzenlenecek çalıştayda, sağlık turizmi alanındaki hedefler ve sorunlar masaya yatıracak.

Çalıştayla gün boyu değerlendirilecek konular arasında saç ekimi, burun estetiği ve diş tedavilerindeki başarısıyla dünyanın en bilinen ülkesi konumundaki Türkiye’nin hekimler arasındaki fiyat farkları, merdiven altı kliniklerin artması sonucu bozulan imajı ile yabancı ülkelerdeki karalama kampanyaları olacak. Pandemi sonrasında 2,5 milyar doları aştıktan sonra 10 milyar dolarlık gelir hedefine ilerleyeceği düşünülürken, değişen iç ve dış konjönktüre bağlı olarak ivmeyi azaltan tüm başlıklar masaya yatırılacak ve yeni bir gelişim planı ortaya konulacak. 

“Yol haritası çıkaracağız”

Konuya ilişkin özel değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Antalya Sağlık Turizmi ve Eğitimi Derneği (UASTED) Yönetim Kurulu Danışmanı Salih Kutluk, şunları kaydetti:

“Merdiven altı klinikler, fiyat farkları, karalama kampanyaları, kamu ile sektör uyuşmazlığı ve benzeri tüm konuları tartışacağız ve bir yol haritası çıkaracağız. Türkiye önemli bir turizm altyapısına sahip. Sağlık turizminde ise Türkiye’nin başarısında doktorlarımızın donanımı, artan hastane sayısı, sağlık personelleri, tıp merkezleri ve seyahat acentelerinin sağlık turizmindeki yükselişimizde etkisi büyük. Türkiye, dünyada en çok hasta kabul eden ülkeler sıralamasında ilk 5’te. 2024 sonunda Türkiye bu alanda 4 milyar dolar gelire ulaşabilir ve hatta geçebilir. Bu artışın kalıcı ve sürdürülebilir olup olmadığı konusu ise oldukça muğlak. Her ne kadar Dünya’nın önde gelen sağlık turizmi oyuncularından olsak da Türkiye’nin sağlık turizminde başarısına engel teşkil edebilecek ciddi konular var. Sektörde sıkça dillendirilen sorunların yanında henüz gün yüzüne çıkmayan ve sektörün geleceğini etkileyebilecek derin konuları da ele alarak sürdürülebilir bir sistem kurulabilmesi amacıyla tartışacağız ve bir yol haritası çıkaracağız."

2024 sonunda toplam gelir için 4 milyar dolar hedef   

Türkiye’nin 2023'te sağlık turizminden elde ettiği gelirin 2,3 milyar dolar düzeyine ulaştığını ifade eden Kutluk, şunları kaydetti;

"Yurtdışından en çok hasta kabul eden ülkeler sıralamasında 5. sırada yer alan Türkiye’nin 2024 sonuna kadar sağlık turizminde 2 milyondan fazla hasta ve 4 milyar dolar gelire ulaşacağı öngörülüyor. 2024 yılı sonunda sağlık turizmi alanında devlet tarafından sunulacak teşviklerin toplam miktarının 5 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor."