Sağlık Bakanlığı, yenidoğan bebeklerde SMA dahil olmak üzere 6 genetik hastalığı ortaya çıkaran topuk kanı uygulamasına karşı ailenin açtığı davayı üst mahkemeye taşıma kararı aldı.

CHP'li Pala: Sağlık hizmeti eşit ve ücretsiz olmalı CHP'li Pala: Sağlık hizmeti eşit ve ücretsiz olmalı

Kars'ta bebeklerinden "Yenidoğan Tarama Programı" kapsamında topuk kanı alınmasına karşı olan bir aile konuyu yargıya taşıdı. Kars Aile Mahkemesi, aileyi haklı buldu ve karara "alternatif tıpçı" olarak bilinen Ukraynalı Aidin Salih'in yazılarını gerekçe gösterdi.

Bakanlık ise bilim yerine alternatif tıp yorumunu esas alan mahkemenin kararına karşı istinaf yoluna başvuru sürecinin başlatıldığını duyurdu. 

"Mahkeme kararı kesin hüküm değil"

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Kars Aile Mahkemesi'nin 20 Ağustos'ta verdiği kararın ilk derece mahkemesi kararı olduğu ve kesin hüküm taşımadığını belirtildi.

Topuk kanının, Yenidoğan Tarama Programı kapsamında çocukların hastalıklarını erken teşhis ederek tedavilerini başlatmak amacıyla alındığı hatırlatılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Kesin hüküm niteliği taşımayan mezkur kararın hatalı olduğunu değerlendirdiğimizden, bu karara karşı Bakanlığımızca istinaf yoluna başvuru süreci ivedilikle başlatılmıştır. Hukukun, adalet ve doğruluk temelinde vereceği karara olan inancımız tam olduğundan, yargı süreci sonuçlanıncaya kadar Yenidoğan Tarama Programı aynı şekilde devam edecektir."

Editör: Ziya Burak Erol