Genel

"Sadık Ahmet" filminden detaylar, basın toplantısında paylaşıldı

Yunanistan’daki Batı Trakyalı Müslüman Türklerin demokratik hakları için yıllarca mücadele veren Doktor Sadık Ahmet'in hayat hikayesini anlatan TRT ortak yapımı “Sadık Ahmet” filminin basın toplantısı gerçekleşti. Toplantıda konuşan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, “Derdi olan işler yapmaya gayret ediyoruz, ” dedi. Film, 29 Aralık 2023 tarihinde tüm Türkiye’de beyazperdede izleyiciyle buluşacak.

Abone Ol

Haber Merkezi - 1947 yılında Gümülcine'de doğan ve tıp eğitimi aldıktan sonra Yunanistan'da yaşayan Batı Trakya Türklerinin birçok hakkının devlet tarafından hiçe sayılmasına karşı siyasi bir mücadele sürdüren Dr. Sadık Ahmet'in hikâyesi, TRT ortak yapımı “Sadık Ahmet” adlı filmle sinemalarda buluşacak. Batı Trakyalı Müslüman Türk azınlığın efsanevi lideri Dr. Sadık Ahmet'in hayatı ve uğruna savaş verdiği mücadelenin etkileyici hikayesini beyazperdeye taşıyan filmin basın toplantısı İstanbul’da gerçekleşti. TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ev sahipliğinde gerçekleşen basın toplantısına; TRT Yönetimi, filmin yapımcısı Mahmut Cüneyt Göz, kreatif yapımcısı Muhammet Usta, yönetmen Hakan Yonat, filmin oyuncularından Turgay Aydın, Nur Fettahoğlu, Ozan Akbaba, Renan Bilek, Erkan Can, Suzan Kardeş, Doğukan Güngör, Taner Rumeli ve Burak Satıbol, Sadık Ahmet’in oğlu Levent ve kızı Funda Sadıkahmet ile çok sayıda üst düzey medya temsilcisi katıldı. 

Sobacı: “Kamu yayıncısı olarak misyon yüklü işler yapıyoruz”

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, kamu yayıncılığının gereği olarak misyon yüklü işler yapmaya ve yaptıkları her işin arkasında bir dert yüklenmeye çalıştıklarını ifade ederek, bunun en önemli göstergelerinin Prime Time’da yaptıkları diziler ve ortak yapım filmleri olduğunu söyledi.  Sinemada ürettikleri “Kesişme; İyi Ki Varsın Eren” ve önümüzdeki günlerde vizyona girecek olan “Aybüke; Öğretmen Oldum Ben!” filmleriyle derdi olan işler yapmaya çalıştıklarını aktaran Sobacı, “Kamu yayıncısı olarak başka bir misyonu yürütmemiz, sorumluluk üstlenmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Ama buna rağmen milletimizin de izleyicilerimizin de teveccühünü aldığımızı görüyoruz.  ‘İzleyici bize teveccüh gösteriyor’ cümlesinin altını doldurmak lazım. Bunun en somut göstergelerinden biri ise reytingler. Biz 2022 yılında ve 2021 yılında reytingler arasında Prime Time‘ı birinci olarak tamamladık. Özellikle ortak yapımlarımız üzerinde konuşmak gerekirse aslında rakamlar bize bu teveccühü gösteriyor,” ifadelerini kullandı.
“TRT ortak yapımı filmler gişede ve film festivallerinde önemli başarılara imza attı”

TRT ortak yapımların 2022 ve 2023 yıllarındaki başarısına da değinen Sobacı, “2022 ve 2023 yıllarında 46 tane TRT ortak yapımı filmimiz beyazperdeye girdi ve bu filmlerle 383 film festivalinde 178 ödül kazandık. 2022 yılında Cannes Film Festivali’nde TRT’nin ortak yapımı Hüzün Üçgeni filmi Altın Palmiye ödülü kazandı. Oscar adayı ortak yapımlarımızın yanı sıra Avrupa Film Ödülleri’nde, Altın Küre Ödülleri’nde ve Venedik Film Festivali’nde önemli başarılar ve ödüller kazandık. Festival ve ödül kısmı bir gösterge, biraz önce belirttiğim gibi aslında gişe ve rakamlar başka bir gösterge,” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"2022 ve 2023 yıllarına baktığımızda 2022’de vizyona giren TRT ortak yapımları toplam 7 milyon izleyiciye ulaştı. 2022 yılında 7’si animasyon, 4 tanesi ana akım olmak üzere 11 filmi beyaz perdeye aktardık. Geçtiğimiz yıl vizyonda en çok izlenen 10 filmden sadece 4 tanesi yerli film iken, bunun 3 tanesi TRT ortak yapımıydı. Benzeri tabloyu aslında 2023 yılı içerisinde de izlemeniz mümkün. 2023 yılı itibarıyla yerli filmler bugüne kadar 7 milyon 500 bin izleyiciye ulaştı. 7 buçuk milyonun 4 buçuk milyonunu TRT ortak yapımı filmler.” 12 Punto’nun Türkiye’nin en büyük senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu olduğunu hatırlatan Sobacı, senarist yetiştirmenin ve gençleri özellikle yapımcı yapmak üzerine geliştirilen bu projeyi TRT olarak gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sadık Ahmet’in hayatının beyazperdeye aktarılmasının TRT için önemine değinen Sobacı, “Sadık Ahmet filmini yapmak, kimliğimizin gölgelenmesine ve bağımsızlığımızın kısıtlanmasına asla izin vermeyeceğimizin ilanıdır. Sadık Ahmet bizim için bu anlama geliyor. Sadık Ahmet bir doktor olarak Batı Trakya’da aslında sadece fiziki yaraları iyileştirmemiş aynı zamanda asimile edilme, yok sayılma veya milliyetinden yoksun bırakılma gibi kitlesel acıları da iyileştirecek bir mücadelenin içerisine girmiş. Bu yüzden bizim için önemli bir projenin basın toplantısı gerçekleştiriyoruz. Türk azınlıkların çektiği sıkıntıları Yunanistan’ın sınırlarını aşarak tüm dünyaya duyurma mücadelesi vermiş, hayatından feragat etmiş yakın tarihteki önemli bir şahsiyet üzerine konuşuyoruz. O yüzden mümkün olduğunca titizlikle ve yoğun bir çalışmayla Sadık Ahmet filmini bir an önce beyazperdeye getirmeye gayret ettik. Filmimizin yolu açık olsun.  TRT olarak, Türkiye’nin kamu yayıncısı olarak Sadık Ahmet’in hikayesini, tarihimizi, kimliğimizi, kültürel zenginliklerimizi anlatmaya, bu yolda çaba sarf etmeye devam edeceğiz. Bunun bir kez daha altını çizmek istiyorum,” şeklinde konuştu.

TRT’nin, toplumsal faydayı ve kamu yararını gözeterek yayıncılık yapmak için üretimlerini gerçekleştirdiğini söyleyen Sobacı, “Bu toplumsal fayda her zaman nicel olarak ölçülemez. Bir hafıza inşa etmenizin karşılığı yok, aynı Sadık Ahmet filminde olduğu gibi. Yani bunu satın alabileceğiniz bir maddi değer yok. Dolayısıyla TRT, kamu yayıncısı olarak parayla satın alınamayan, reyting ile ölçülemeyen toplumsal hafızayı inşa etmek, tarih bilincini oluşturmak gibi bir takım sorumlulukları üstlenmek zorunda. Ne kadar eleştirilsek ne kadar rakamlar üzerinden değerlendirmelere tabi tutulup itham altında kalsak da misyon işleri yapmaya devam edeceğiz,” dedi.

Filmin yapımcısı Mahmut Cüneyt Göz, filmin Batı Trakya Türklerinin siyasi liderliğini yapmış olan Sadık Ahmet’in hayat hikayesini anlatan biyografik bir film olduğuna değinerek, “Altı aylık bir hazırlık sürecinden geçtik. Daha sonra sekiz buçuk hafta süren bir set sürecimiz oldu. Yaklaşık iki buçuk ay kadar da post prodüksiyon sürecimizi tamamlamış olacağız. Filmimiz 29 Aralık‘ta vizyona girecek, emeği geçen tüm oyuncularımıza, senaristimize, yönetmenimiz dahil tüm ekibimize çok teşekkür ederim,” şeklinde konuştu.

Dr. Sadık Ahmet’in oğlu Levent Sadıkahmet ise babasının kendi ellerinde vefat ettiğini anlatarak,  “Sadık Ahmet birleştirici bir liderdi. Biz çok zor günler geçirmiş bir aileyiz. Babam benim elimde vefat etti. Kız kardeşim Funda’yı kötü şartlar altında o arabadan çıkarmak bana nasip oldu. Babam vefat etmeden önce ‘ben sana tertemiz bir isim bırakacağım. Ona leke getirmezsen başta anavatan Türkiye olmak üzere size her kapı açılır’ dedi. Ben Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne rahmetli babam, dava arkadaşları ve Türk dünyası adına teşekkür ediyorum,” şeklinde konuştu. 

Dr. Sadık Ahmet’in kızı Funda Sadıkahmet ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendilerine sahip çıktığını söyleyerek, “Biz zor koşullardan geldik. Bu soy ismi şerefle taşımaya gayret ettik. Bizlerden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Türkiye Cumhuriyeti’ne, TRT’ye, yapımcı, yönetmen ve oyuncularımıza teşekkür ederim. 28 yıl sonra beni babamla kucaklaştırdığınız için size minnettarım,” dedi. 

Senaryosunu Mert Dikmen’in kaleme aldığı, yönetmen koltuğunda Hakan Yonat'ın oturduğu filmin yapımcılığını Mahmut Cüneyt Göz, proje tasarımı ve kreatif yapımcılığını ise Muhammet Usta üstleniyor. Dr. Sadık Ahmet’i ise oyuncu Turgay Aydın canlandırıyor. Edirne’de çekimleri tamamlanan filmin oyuncuları arasında; Nur Fettahoğlu, Erkan Can, Ozan Akbaba, Renan Bilek, İlker Aksum, Taner Rumeli, Burak Satıbol, Uğur Yücel, Erdal Beşikçioğlu, Suzan Kardeş ve Doğukan Güngör gibi başarılı isimler yer alıyor.