Ekonomi

Sabancı Türkiye'nin yeşil dönüşümü için yatırımlarına hız verdi

Enerji ve dijital başta olmak üzere Türkiye'nin yeşil dönüşümüne katkı sağlayacak yatırımlara hız veren Sabancı Holding, yılın ilk 3 ayında 15 milyar TL'lik kombine yatırım gerçekleştirdi.

Abone Ol

Atila Güvenç

Sabancı Holding CEO'su Cenk Alper, y

"Enerji üretimi alanında, Avrupa'nın en büyük kara tipi rüzgâr enerjisi projelerinden olan 1.000 MW'lık YEKA RES-2'de saha ilerlemelerini sürdürüyoruz. Yenilenebilir enerji alanındaki yetkinliğimizi ülkemizin hizmetine sunarken, yeni teknolojilerin izinde ilerlemeye de devam ediyoruz. Bu kapsamda, Topluluk şirketimiz Enerjisa Üretim ülkemizi yeşil hidrojen ve yeşil amonyak konusunda bir üretim merkezi haline getirme hedefi doğrultusunda önemli adımlar attı. Diğer yandan, e-mobilite şirketimiz Eşarj, Türkiye genelinde 1.000 istasyon ve 1.780 şarj noktasına ulaştı. Yüksek hızlı DC şarj altyapısı konusunda yüzde 30'un üzerinde pazar payı ile bu alandaki liderliğimizi sürdürüyoruz. Malzeme teknolojileri iş kolumuzun küresel temsilcilerinden Çimsa ise Mersin'de devreye aldığı 45 milyon dolarlık CAC (kalsiyum alüminat çimento) yatırımıyla, bu alanda dünyanın en büyük üçüncü üreticisi konumuna ulaştı" dedi.

"Küresel ayak izimizi güçlendiriyoruz"

Türkiye'deki yatırımlarının yanında, Dünya'nın Sabancı'sı vizyonuyla küresel ayak izlerini de güçlendirdiklerini söyleyen Cenk Alper, "ABD'deki ilk güneş santralimiz olan 272 MW'lık Cutlass II projemizde saha çalışmaları tamamlandı ve santral %100 kapasite ile üretime başladı. 232 MW'lık Oriana Solar projemizde ise saha çalışmaları başlatıldı. ABD'deki yenilenebilir enerji yatırımlarımızı sürdürürken, geleceğin enerji çözümlerinin geliştiricisi olmamızı sağlayacak yıkıcı inovasyon yatırımlarımıza da devam ediyoruz. Bu doğrultuda, yapay zekâ odaklı iklim teknolojileri şirketi AiDash'e yatırımımızı gerçekleştirirken, Energy Ventures üzerinden kurulan fona da dahil olduk.Malzeme teknolojileri iş kolumuzda ise ABD'nin ardından Avrupa'db a da büyümesini sürdüren Kordsa, 2022'de bünyesine kattığı İtalya merkezli Microtex'te yeni prepreg hattı yatırımını tamamladı" bilgilendirmesinde bulundu.

Sabancı 9 şirketi ile CDP liderleri arasında

Türkiye'de ve yurt dışında yaptıkları tüm yatırımları hayata geçirirken, sahip oldukları teknolojik yetkinliği iş süreçlerini daha sürdürülebilir hale getirmek için kullanan Sabancı Holding; Karbon Saydamlık Projesi'nin (CDP) 14. İklim Değişikliği ve Doğa Konferansı'nda, topluluk şirketlerinden 5'i CDP Global A Listesi'nde, 4'ü ise CDP Türkiye Liderleri arasında yer almayı da başardı.