Ukrayna'ya destek konferansı düzenleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un fikir birliğine varılamasa da Avrupa ülkelerinin Ukrayna'ya asker göndermesine kapıyı açan açıklamaları olmuştu.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugünkü basın toplantısında, Macron'un sözlerinin sorulması üzerine "NATO ülkelerinden Ukrayna'ya belirli birlik gönderme olasılığının tartışılması, çok önemli yeni bir unsur" dedi.
NATO üyelerinin birliklerini Ukrayna'ya savaşmaya göndermeleri halinde karşılaşabilecekleri risklerin sorulması üzerine, Peskov, "Bu durumda, olasılık hakkında değil, (doğrudan bir çatışmanın) kaçınılmazlığı hakkında konuşmamız gerekir" karşılığını verdi.
Kremlin'den sert cevap
Kremlin Sözcüsü, Batı'nın böyle bir senaryonun ülkelerinin ve halklarının çıkarına olup olmadığını kendisine sorması gerektiğini belirtti: "NATO ülkeleri de bu eylemlerin sonuçlarını bu şekilde değerlendirmeli ve bunun çıkarlarına, en önemlisi de halklarının çıkarlarına uygun olup olmadığını sormalı."
Macron: Rusya'nın kazanmaması için her şeyi yapacağız
Öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı'ndan "Batı'nın Ukrayna olarak tanıdığı toprakların yaklaşık beşte birini kontrol eden Rusya'ya karşı bir strateji arayışında olduğu ve hiçbir şeyin göz ardı edilmemesi gerektiği" açıklaması geldi.
Avrupa ülkelerinin Ukrayna'ya asker gönderme olasılığının liderler arasında tartışıldığını aktaran Macron, "Hiçbir şey dışlanmamalı. Rusya'nın kazanmaması için yapmamız gereken her şeyi yapacağız" dedi.
AB ülkelerinden 'asker göndermeyeceğiz' açıklaması
Paris'teki konferansta Avrupalı ülkelerin Ukrayna'ya birlik göndermesi seçeneğinin dile getirilmesinin ardından, Almanya, İspanya, Macaristan, Çekya ve Polonya'dan böyle bir niyetleri olmadığı yönünde açıklamalar geldi.
AB'nin bir numaralı organı olan Avrupa Komisyonu, "Ukrayna'ya asker gönderme meselesi, AB üye devletlerinin sorumluluğu ve egemen kararıdır" dedi.
Britanya: Ukrayna'da geniş çaplı konuşlanma planımız yok
AB'den çıkmış bulunan Britanya'da Başbakan Rishi Sunak'ın Sözcüsü, Londra'nın Ukrayna'ya geniş çaplı asker gönderme planının olmadığını söyledi. "Ukrayna'da Ukrayna silahlı kuvvetlerini desteklemek için bulunan az sayıdaki personel dışında, büyük ölçekli konuşlandırma planımız yok" diyen Başbakanlık Sözcüsü, çok sayıda Ukrayna askerinin Britanya'da eğitildiğini ve Londra'nın Kiev'e ekipman ve malzeme desteği sağladığını sözlerine ekledi.
Mühimmat satın alma girişimine destek
Fransa'daki konferansa katılan Çekya Başbakanı Petr Fiala, Ukrayna'ya dünya genelinden yüz binlerce tank ve topçu mühimmatı satın alınması için Çekya tarafından başlatılan inisiyatife diğer AB ülkelerinin de destek sözü verdiğini söyledi. Ancak Fiala, Çekya'dan Ukrayna'ya asker gönderilmeyeceğini, ülkede kimsenin 20 yıl önce kaldırılan zorunlu askerliğin yeniden yürürlüğe gireceğine dair kaygılanmasına gerek olmadığını sözlerine ekledi.