Haber Merkezi - Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ile teknolojiyi iyilik ve faydaya dönüştüren Türk Telekom; Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü İstanbul Devlet Tiyatrosu iş birliğiyle, görme ve işitme engelli bireylerin kültür ve sanat etkinliklerine katılımını artırmak amacıyla “Erişilebilir Tiyatro” projesine imza attı. Erişilebilir Tiyatro projesi kapsamında Türk Telekom; ana destekçisi olduğu Atatürk Kültür Merkezi’ndeki Devlet Tiyatrosu oyunlarında üst yazı ve canlı betimleme uygulamalarını hayata geçirerek; görsel, işitsel ve fiziksel engelleri aşan bir deneyim sunmayı hedefliyor.
Erişilebilir Tiyatro projesi kapsamında, AKM’deki Devlet Tiyatrosu oyunları düzenli aralıklarla görme ve işitme engelli bireylerin erişimine açılacak. Bu bağlamda İstanbul Devlet Tiyatrosu yapımı, Türk Tiyatrosu’nun önemli yazarlarından Oktay Arayıcı’nın kaleme aldığı, rejisörlüğü Zafer Algöz tarafından gerçekleştirilen “Rumuz Goncagül” adlı tiyatro eseriyle başladı. Oyunun davetlisi görme ve işitme engelli sanatseverler, engelsiz bir deneyim yaşayarak tiyatronun keyfini çıkardı.
Görme engelli sanatseverler, canlı betimleme uygulaması ile mekân, zaman, karakterler ve sessiz gelişen olaylar gibi sesli olmayan görsel öğelerin diyalog aralarında anlık olarak anlatılmasıyla tiyatroyu ayrıntıları kaçırmadan deneyimleyebiliyorlar. Ayrıca canlı betimlemeye ek olarak, oyundan önce düzenlenen özel bir sahne turu ile sahnedeki dekor görme engelli sanatseverlere betimleniyor; uygun olan objeler, kostümler ve dekorun görme engelli ziyaretçilerin dokunarak tanımasına imkân sunuluyor. İşitme engelli sanatseverler için ise üst yazı sistemi kullanılarak; diyalogların üst yazı şeklinde verilmesi yolu ile oyunun işitme engelliler için erişilebilir hale getirilmesi sağlanıyor.