Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 yıllık Cumhurbaşkanlığı dönemindeki basın ihlalleri raporunu yayımladı.

Mersin'de TEKNOFEST'in İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması'nın finali devam ediyor Mersin'de TEKNOFEST'in İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması'nın finali devam ediyor

Buna göre, söz konusu dönemde 131 gazeteci tutuklandı, 40'ı mahkum edildi, 3'ü Suriyeli 5 gazeteci öldürüldü. Raporda, ayrıca Twitter ve Wikipedia gibi pek çok sosyal medya plaformunun ardından İnstagram’ın da yasaklandığı anımsatıldı.

Son 10 yılda yalnızca medya özgürlüğünün değil, çoğulcu haberin yanı sıra hukukun üstünlüğünün de ağır darbe aldığını açıklayan RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, şu ifadeleri kullandı: 

“Son 10 yıllık baskı dönemi, bağımsız gazeteciliği açıkça yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Yargının ve kamu yayıncılığının araçsallaştırılmasının yanı sıra medya sahipliği ve düzenleyici kurumlar üzerindeki baskılar, hukukun üstünlüğünü de imkansız hale getirecek şekilde bilgi edinme hakkını tehlikeye attı. Türkiye bu kabustan uyanmalı ve yeni bir sayfa açmalıdır. RSF, Cumhurbaşkanı'nı bir an önce harekete geçmeye ve bağımsız gazetecileri korumak ve nihayetinde ülkede bilgi edinme hakkını güvence altına almak için geniş kapsamlı reformları hayata geçirmeye çağırıyor.”

Editör: Esin Özdemir