Genel

Ressam Mustafa Ayaz son yolculuğuna uğurlandı

Ünlü ressam Mustafa Ayaz, Ankara’da düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. Sanat hayatına ve akademik dünyaya büyük katkılar sağlayan Ayaz, Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Abone Ol

Ankara'da 86 yaşında hayatını kaybeden ünlü ressam Mustafa Ayaz, sanat ve akademi dünyasından geniş katılımlı bir cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. Sanatçının naaşı, Kocatepe Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi.

Ankara’da tedavi gördüğü hastanede 86 yaşında vefat eden Türkiye'nin önemli sanatçılarından ressam Mustafa Ayaz, düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. Duayen sanatçı için Kocatepe Camii’nde öğle namazını müteakip cenaze namazı kılındı. Törene Ayaz’ın ailesi, yakınları, sanat dünyasından meslektaşları ve dostları katıldı. Cenaze namazının ardından Ayaz’ın naaşı, Karşıyaka Mezarlığı’nda dualarla defnedildi.

Resme Adanmış Bir Hayat

1938 yılında Trabzon’un Çaykara ilçesinde doğan Mustafa Ayaz, hayatının büyük bir bölümünü resme ve sanat eğitimine adadı. İlkokula 10 yaşında başlayabilen Ayaz, Erzurum Pulur Köy Enstitüsü’nde eğitimine devam ederken resim yeteneğiyle öğretmenlerinin dikkatini çekti. 1953 yılında İstanbul Çapa Öğretmen Okulu’nun resim bölümünü kazanarak sanat eğitimine adım attı. Mezuniyetinin ardından kısa bir süre ilkokul öğretmenliği yapan Ayaz, 1960 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü’nün resim bölümüne girdi ve 1963'te buradan mezun oldu.

Ayaz, mezuniyet sonrasında Çorum’da resim öğretmenliği ve atölye şefliği yaptıktan sonra 1966’da Gazi Eğitim Enstitüsü’nde asistanlık sınavını kazandı ve burada 1984 yılına kadar resim hocalığı görevini sürdürdü. 1984'te Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne geçen Ayaz, 1987’de emekli olana kadar burada çalıştı.

Sanat Dünyasında İz Bırakan Kariyer

Sanat hayatı boyunca yurt içi ve yurt dışında birçok sergiye katılan Ayaz, 60’tan fazla kişisel sergi açtı ve 19 ödül kazandı. Hindistan, Kuveyt, Mısır, Romanya, Bulgaristan, Polonya, Belçika, Fransa, ABD, İngiltere, Cezayir ve Almanya gibi birçok ülkede eserleri sergilendi. Ayaz’ın 400'den fazla eseri yabancı koleksiyonlarda, 4 bine yakın eseri ise Türkiye'deki koleksiyonlarda yer aldı.

2007 yılında Ankara’nın Balgat semtinde kendi adını taşıyan Mustafa Ayaz Müzesi’ni kuran sanatçı, burada 1960-2020 yılları arasında yaptığı eserlerini sergiledi. Türk resim sanatına yaptığı katkılar ve yetiştirdiği öğrencilerle sanat dünyasında derin izler bırakan Mustafa Ayaz, Türk sanatının en önemli isimlerinden biri olarak anılıyor.