Mehmet Şirin Demir / Batman

Ülke genelinde başıboş sokak köpeklerinin grup halinde dolaşmasından dolayı yaralama ve ölümle sonuçlanan olayların ardından, konuyla ilgili ne gibi önlemler alınması gerektiği ülke gündemine girdi. 

Batman Belediyesi Hayvan Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Baş Veterineri Kerem Oğrak ile kentte başıboş sokak köpekleri konusunda belediyenin yaptığı çalışmaları konuştuk. Yakın bir zamanda 80 dönümlük bir arazi üzerinde inşa edilen merkezde, bünyesindeki 24 köpek bağdoku ve kedi evleri ile hasta, sahipsiz ve ısıran sokak köpekleri muayene edilip aşıları yapılıyor. 

I M G 20240318 135747

Hayvan Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi bünyesindeki ameliyathane, röntgen odası, yoğun bakım ünitesi ve repertuvar odası ile hayvanların bakıma alındığını belirten Oğrak, ALO 153 veya belediyenin Beyaz Masa uygulamasıyla talep ve şikâyetlere de hızlı bir şekilde yanıt verdiğini aktarıp şunları anlattı: 

“Alo 153 ve Beyaz Masa uygulaması ile bakıma ihtiyaç duyulan ve vahşi sokak köpeklerini, kimseye zarar vermeden, sokak ve parklardan hayvan ambulansı ile toplayıp belediyemizin Hayvan Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne götürülerek tedavi altına alıyoruz. Önce muayeneden geçirip sağlık taramasını gerçekleştiriyoruz. Kuduz veya aşısı gelen köpeklerin aşısını yapıyoruz. Yasaklı ırka sahip köpekler, emniyetin yönlendirmesi ile bize teslim ediliyor ve ömür boyu burada bakım altına alınıyor. Sokaktaki saldırgan köpekler ve sahipsiz hayvanları merkezimizde rehabilite etmeye çalışıyoruz. Uzun bir süreçten geçirip insana alışmasını sağlıyoruz. Saldırma özelliğini yitirdiğini gördüğümüz zaman, kuduz ve parazit aşılarını yaparak tekrar sokağa bırakıyoruz.”

Van'daki Sıhke Gölü tamamen dondu Van'daki Sıhke Gölü tamamen dondu

“Sokak, cadde ve parklar güven içinde”

Merkezin yürüttüğü çalışmayla başıboş sokak köpeklerinin saldırgan olma özelliğini yittirdiğine dikkat çeken Oğrak, böylece sokak ve caddelerin, 24 saat güvenli olduğunun altını çizdi. Köpeklerin insanları ısırmasının ülke gündemine girmesiyle vatandaşların tedirgin olduğunu anımsatan Oğrak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çok şükür Batman’da şimdiye kadar yaralı ve ölümcül bir durum ile karşılaşmadık. Hayvan Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yürüttüğümüz uygulama sayesinde vatandaşlarımız artık daha güvende. Batman’da sokak, cadde ve parklar güven içinde. Yürüttüğümüz faaliyetlerle Batman Belediyesi, hem kamu güvenliğinin pekişmesi açısından hizmetini yerine getirmekte hem de aşısı yapılmış veya tedavi sürecini tamamlamış sokak köpeklerine karşı mesafeli davranmasını geride bırakarak hayvan sevgisini kazandırmış oluyoruz.”

Büyük Img 7813 

“Bu çalışmanın kırsal bölgelere de götürmesini istiyoruz”

Geçen yılbaşı boş saldırgan sokak köpeklerinin İstanbul ve Ankara’da vatandaşları ısırmasından dolayı gece saatlerinde sokağa çıkmada imtina ettiğini söyleyen Şehmus Ustabaşı, uzun bir zaman bu psikolojiyle hep kalabalık yerlerden geçtiğini bildirdi. Belediyenin kent merkezinde açtığı Hayvan Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki başıboş sokak hayvanları toplaması ve rehabilite çalışmasına şahit olduğuna değinen Ustabaşı, şunları söyledi:

“Hayvan Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin çalışmalarını yakından takip ederek sokakta şüphelendiğimiz köpekler ile ilgili şikâyet ediyoruz. Belediyenin bu hizmeti sayesinde özelikle sabahın ilk ışıkları ile okula giden çocuklarımız daha güvenli bir şekilde okula gidiyor. Her gün binlerce veli çocuğunu okula gönderiyor. Evi, okuldan uzak olan veliler de var. Bu çocuklarımız sabahın karanlığında okula gidiyor. Bugün kent merkezinde istemediğimiz bir olay ile karşı karşıya kalmıyorsak bunun yegâne sebebi sokaklarımızı güvenli hale getiren belediyenin çalışmasıdır. Bu tür çalışmanın kırsal bölgelere de götürmesini istiyoruz.”

Büyük Img 7810

Sokak hayvanlarının kentin bir parçası olduğunu belirten hayvan sever Alican Atak ise, rutin sağlık taraması yapılarak onlarla uyum içinde yaşanabileceğinin gösterildiğini anlattı. Vatandaşlık görevini yerine getirmek için belediyenin çalışmalarına katkı sunulması gerektiğini vurgulayan Atak, “Ne bu hayvanların insanlara saldırması ne de insanların her sokak köpeğinin saldırgan olduğu düşüncesi ile bunlara taş atmaması gerekir. Bizler de vatandaşlık görevini yerine getirmek için şüphelendiğimiz sokak hayvanların tedavi ve rehabilitasyonu için belediyeye şikâyet etmeliyiz” diye konuştu.

Editör: Orhan Karadağ