Haber Merkezi - Ünlü sanatçı Refik Anadol'un çok deneyimli eseri, Davos'ta bulunan Dünya Ekonomik Forumu'nda sergilenmeye başladı. Forum sırasında açıklamalarda bulunan Anadol, WEF'in isminde "ekonomik" olsa da Forumda dünyanın geleceğine yönelik derin konuların da konuşulduğuna işaret etti. Anadol, geçen yıl da Davos'ta ses getiren bir projeyle yer aldıklarını söyledi. Anadol, "'Dataland' isimli bu müzenin detaylarını Davos'ta dünya liderlerine sunma şansı ettik." dedi.

Refik Anadol Davos

Türkiye'den ABD'ye taziye mesajı Türkiye'den ABD'ye taziye mesajı

Yaklaşık 16 yıl önce verinin pigment, resim ve heykel olmasıyla ilgili de bir hayalinin olduğunu anlatan Anadol, bu hayalinin de peşinde koştuğunu ve 8 sene önce dünyada ilk kez yapay zeka resimleri ve heykelleri konusunda ekip olarak öncü işler ürettiklerini belirtti. Anadol, bu kapsamda birçok müzeyle de çalıştıklarını söyleyerek, bunun çok yeni ve uzun geleceğe sahip bir alan olduğunu fark ettiğini belirtti. Dünyanın en önemli sanat müzelerinden New York Modern Sanat Müzesi'ndeki sergisine işaret eden Anadol, "Resmi olarak MoMA koleksiyonunda ilk defa bir yapay zeka eseri yer aldı." dedi.


Anadol, "Bu alanın öncüsü olarak bir müze yaratırsak ne olur?" diye düşündüklerini belirterek, şunları söyledi: "Burada dünya liderleriyle bunu paylaştık. İlk defa Los Angeles'ta daha sonra dünyanın birçok farklı yerinde, inşallah İstanbul'da da açılacak bir müze. Bu müzenin ilk projesini de çok önemli bir konu olan doğaya adadık. Şu anda yapay zeka alanındaki çalışmalar, ChatGPT ve Bard gibi kompleks yapay zeka modelleri daha çok insana ve mantığa odaklı. Fakat bana ilham veren, en önemli ve korumamız gereken en değer şeylerden biri olan doğayı direkt öne çıkaran, doğayı temel alan bir yapay zeka hayal ettik ve muazzam bir destek aldık. Google ve Nvidia büyük destekçimiz, dünyanın yapay zeka alanında öncü 2 büyük şirketi hayalimizi pozitif buldu ve WEF de bunun dünya liderlerine ulaşmasını sağladı. Hayalimiz dünyanın en gelişmiş, doğayı anlayan, etik olarak verilerle eğitilmiş ve okullarda, araştırmalarda, sanatta ve kültürde kullanılabilecek dünyanın en iyi yapay zekasını geliştirmek" dedi.

Refik Sergi

Editör: Haber Merkezi