Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın konuya ilişkin açıklama yaptı.
Bakan Işıkhan'ın açıklaması şöyle:
Raporlu hastalarımızın ilaca erişimini kolaylaştırmak için yeni bir uygulamayı hayata geçiriyoruz.
Aile hekimlerinin raporlu reçete edebildiği ilaç sayısını 1.858’e çıkardık.
Sosyal Güvenlik Kurumumuz’un vatandaşlarımıza atacağı SMS’ler ile hangi ilaçların bu kapsama dahil olacağını bilgilendireceğiz.
Raporlu ilaçlar hangi hastalıklar için geçerli olacak?
Kronik hastalıkları olan hastalar için yeni reçete dönemi başlıyor. Hepatit B, kalp hastaları, diyabet gibi kronik rahatsızlıkları olan hastalara aile hekimleri raporlu reçete yazabilecek. Bu kapsamın ilerleyen dönemlerde genişletilmesi amaçlanıyor. Raporlu olarak düzenli ilaç kullanan birçok hasta için hastane sırası beklemeden ilaç yazdırma dönemi başlayacak.
Doktorlar, söz konusu raporlu ilaçları sadece 3 aylık yazabiliyordu. Söz konusu yeni düzenlemeye göre artık yıllık olarak yazılabilecek. Ayrıca hastalar aile hekimlerine giderek raporlu ilaçlarını yıllık reçete ettirebilecek.
Raporlu ilaç kullanımı nedir?
İlaç Muafiyet Raporu, hastanın muayenesi sonrasında uzun süreli ilaç kullanımına karar verildiği durumlarda kullanılır. Hastalar, bu form ile oluşturulan raporla ilaçlarını ücretsiz ya da indirimli olarak alabilmektedir. İlaç Muafiyet Raporu formu doktorlar tarafından kullanılmaktadır.