İSTANBUL (AA) - Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Nükleer Tıp Kliniği ve Türkiye Nükleer Tıp Derneği tarafından, Türkiye'de nükleer tıbbın 50. yılı kapsamında düzenlenen toplantıda radyonüklid tedavinin atası Dr. Saul Hertz anıldı.

Hastanenin Nükleer Tıp Klinik Sorumlusu Prof. Dr. Burcu Esen Akkaş, açılış konuşmasında, Dr. Hertz'in meslek hayatındaki çalışmaları hakkında bilgi vererek, kızı Barbara Hertz'e katılımı dolayısıyla teşekkür etti.

Türkiye Nükleer Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Fani Bozkurt, bu yılın kendileri için özel olduğunu, Cumhuriyet'in 100. yılını coşkulu bir şekilde kutladıklarını söyledi.

Nükleer tıp branşının Sağlık Bakanlığı tarafından bağımsız bir uzmanlık alanı olarak kabulünün de 50. yılının kutlandığını belirten Bozkurt, "Böylesine önemli bir zamanda Dr. Saul Hertz'in aile mirasını taşıyan ve özel çalışmalarını bütün dünyaya aktaran kızı Barbara Hertz ile beraber olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bize bu imkanı sunan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Barbara Hertz ise yaptığı sunumda babasının çalışmalarını anlattı.

Ardından programa katılanlar, Dr. Hertz'in çalışmalarının yer aldığı kronolojik sergiyi ziyaret etti.

- Radyonüklid tedavi

20 Nisan 1905 yılında ABD’nin Cleveland şehrinde dünyaya gelen Hertz, radyoaktif maddelerle kanser tedavisinin yapılabileceğini düşünerek radyoaktif iyodu, tiroit hastalarının tedavisinde ilk defa uygulayan bilim insanı olarak tarihe geçti.

Dr. Hertz'in 1941 yılında radyoaktif iyodu, Graves (tiroit bezleri ile bağlantılı hipertiroide yol açan bir hastalık) hastalarının, 1942 yılında ise tiroit kanserinin tedavi edilmesinde kullanması, hastalığın tedavisinde çığır açtı. Hertz'in bulduğu yöntem sayesinde hastalar ameliyat olmadan tedavi imkanına kavuştu.

Bilecik Valisi Aygöl, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasında tercihlerini yaptı Bilecik Valisi Aygöl, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasında tercihlerini yaptı

Çalışmalarıyla radyoaktif iyodun üretilmesinin yolunu açan Dr. Hertz, radyonüklid tedavinin atası olarak anılıyor.

Kaynak: aa