Haber Merkezi - Gerçek Gündem'den Ece Seçil Şahin'in haberine göre, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, son dönemde çocuklarda grip ve Covid-19 vakalarında yaşanan artışa dikkat çekerek ilerleyen dönemde okulların ara tatile girmesiyle çocuklarda görülen vakaların artabileceğine dikkat çekti. Şenol şu ifadeleleri kullandı: 

IKBY seçimleri için Türkmenler bir araya geldi IKBY seçimleri için Türkmenler bir araya geldi

“Koronavirüs salgını hiçbir zaman gitmedi, biz gitmediğini söyledik. Değişerek geldiğini söylemiştik. Bazı varyantlarda daha hafif seyrediyor. Yurt dışında insanlar zincirlenmiş aşıyla tekrarları yaptırıyorlar ve onlarda Altın Standart adını verdiğimiz kullanılabilecek ölüm önleyici ilaçları var. Bizde bunların hiçbirisi yok. Dolayısıyla bizde tırmanmaya başladığındaki durum çok daha vahim olacaktır.”

Grip aşısı şart 

"H1N1 şu anda erişkinlerde çok hâkim vaziyette. O yüzden herkesin aşı yaptırması lazım. Herkeste belirtileri farklı seyretmesi kaçınılmaz. İleri yaştakiler ve bağışıklığı kırılgan olanlarda ölümcül seyredebilir diyoruz ve bu hiç de az rakamlar değil. Salgından korunmak için grip aşısı yaptırılmalı, el yıkamaya özen gösterilmeli ve iyi yaşam kurallarına uymak ve toplu taşımalarda ve toplu havasız alanlarda maske takmak çok önemli.”

Hastalık nasıl bu kadar hızlı yaygınlaştı?

Şu anki durumda hastalıkta pik seviyesine yavaş yavaş ulaşıldığını kaydeden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Bu hastalıkların artmasının temel nedenlerinden bir tanesi, 3 yıl boyunca insanları birbirleriyle temasını önleyerek tuttuktan sonra birdenbire önlemlerin hepsini ortadan kaldırınca doğal olarak hastalık sayıları arttı" dedi. 

Covid aşısı kanser veya kalp krizine neden olmaz

Koronavirüs aşısıyla ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Ceyhan, "“Bu hastalıklardan korunma yöntemlerini ikiye ayırmak lazım. Bir tanesi bariyer önlemleri yani fiziki önlemler, diğeri ise aşılar. Bütün bu salgın hastalıklar içerisinde Covid’in, gribin, menenjitin aşısı var. Şu dönemde aşılanmada ortaya çıkabilecek ihmaller olmamalı. Aşıyla ilgili hiçbir karşılık verilmediği için yanlış bilgiler ortaya atılıyor. Bu nedenle sadece salgın aşılarında değil çocuk aşılarında da düşüş olduğu ortaya çıktı. Çocukluk aşılarının hiç şakası yok. Eğer yaptırmazsanız ölüm vakaları göreceksiniz. Covid aşısıyla ilgili konuşulan yalan ifadeler kalp krizi yaptığı, kansere yol açtığı gibi ifadelerin hiçbiri doğru değil. Ciddi yan etkilerin görülmediğini çok iyi biliyoruz. Salgın hastalıklardan korunmak için insanların aşıya yönlendirilmesi lazım. Kalabalık alanlarda maske takılması lazım.”

Editör: Haber Merkezi