Ahmet Çağatay Bayraktar

18 Nisan'da Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 ve 4.4 büyüklüğündeki iki deprem meydana geldi. Yerin 5,25 kilometre derinliğinde meydana gelen depremin ardından en büyüğü 4.4 olmak üzere 100'e yakın deprem daha kaydedildi. Bu depremden önce de 4.1 ve 4.7 büyüklüğünde iki adet öncü deprem tespit edildi. Art arda gelen depremlere ilişkin Jeofizik Profesörü Övgün Ahmet Ercan 24 Saat’e konuştu.

Tokat merkezli depremlerin bir deprem fırtınası olduğunu söyleyen Ercan, “Biz deprem fırtınalarından sürekli ve şiddetli yaşandığı için çekiniriz. Ama bazı deprem fırtınaları var ki uzun süre devam eder, sonrasında sönümlenir. Burada da aynı durumu gördük” dedi.

"Yeni bir kırık neden olmuş olabilir"

Tokat Sulusaray’da depremin beklenip beklenmediğine ilişkin bilgi veren Ercan, “Buralarda deprem beklenmezdi. Çünkü Tokat bölgesinin son 2 bin yıllık deprem üretme hacmini incelediğim zaman Sulusaray’a ilişkin hiçbir kayda denk gelmedim. Bu depremler öncesinde Sulusaray benim için oldukça güvenli yani üçüncü derece deprem risk bölgesiydi. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) önceki fay kırığı haritasında da Sulusaray’da bir kırığın geçtiği gösterilmemişti. Sonrasında yapılan güncellemelerde ise bölgede yer alan Çekerek Deresi’ni takip eden Gökçe Kırığı tespit edildi. Bu yüzden son yaşanan depremin Gökçe Kırığı kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Ve henüz Çekerek Deresi altında da yüzey izi görülmeyen bir kırığın bulunduğunu tahmin ediyorum. Son iki bin yılda hiçbir depremin kaydedilmediği bölgedeki depremin yaşanmasında temel nedenin bu kırık olduğunu düşünüyorum. İleri çalışmalar da bunu gösterecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Narin Güran davası | CHP'li Tanrıkulu: "Karar bugün muhtemelen verilmeyecek" Narin Güran davası | CHP'li Tanrıkulu: "Karar bugün muhtemelen verilmeyecek"

Bölgede risk devam ediyor mu?

Bu kırığın gelecekte de “şaşırtıcı” depremlere neden olabileceğini işaret eden Ercan, “Bu kırık Kuzey Anadolu Fay Hattı gibi sağ atımlı bir kırıktır. Ancak Kuzey Anadolu hattının doğrultusu doğu-batı iken bunun kuzeybatı-güneybatı şeklinde çapraz bir kırıktır. Bu kırığın deprem üretme potansiyeline baktığımızda ise üretebileceği en büyük deprem 5.7-6.0 olur.

Bölgede başka depremler görülebilir mi sorusunu yanıtlayan Ercan, “Şu anki jeofizik bilimine göre olası değil. Ancak bahsettiğim kırığın uzantısı ve kapsamına baktığımda yaşanan 5.7’lik deprem ‘ana deprem’dir. Bu kırık üzerinde daha büyük bir deprem beklentim yok. Biri eğer daha büyük bir deprem olacağını söylüyorsa arkasında bilimsel bir dayanak yoktur” dedi.

"Diğer fayları etkilemez"

Ercan, söz konusu fay hattının neden olduğu depremin diğer fayları etkilemeyeceğini belirterek sözlerini noktaladı:

“Bahsettiğim fay, Kuzey Anadolu Fay Hattı, Ezinepazar Fayı ve Gökçe Fayı’nı etkileyip daha büyük bir depreme yol açmaz. Bu yüzden Niksar, Reşadiye, Suşehri gibi Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın üzerinde yer alan kentlerde Sulusaray’daki deprem nedeniyle deprem oluşmaz. 5.6’lık deprem de sönüme geçmiştir. Yani bu sarsıntıdan sonra iki hafta boyunca ufak sarsıntılar yaşandıktan sonra stabil hale gelir."

Muhabir: Ahmet Çağatay Bayraktar