Genel

Prof. Dr. Kadıoğlu: Kentsel dönüşüm, rantsal dönüşüm olmuş

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye’deki afetler ve sonrasında yaşananlara dikkat çekerek, "Kentsel dönüşüm, şu anda rantsal dönüşüm olmuş'' dedi.

Abone Ol

 İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, kentsel dönüşüm uygulamasını, "Kentsel dönüşüm, şu anda rantsal dönüşüm olmuş'' sözleriyle eleştirdi.

Trakya Üniversitesi'nde 12'nci Uluslararası Sosyal Bilgiler Eğitimi Sempozyumu başladı. 

Farklı Yönleriyle Afet Eğitimi panelinde konuşan Kadıoğlu, Türkiye’deki afetler ve sonrasında yaşananlara dikkat çekti.

Depremlerde alınan önlemlerde Japonya ile Türkiye’yi kıyaslayan Kadıoğlu, " Japonya kentsel dönüşüme ana arterlerden başlatıyorlar. Ana arterler kapanırsa yardım yapamayacaklar diye. Biz nereden başlatıyoruz Bağdat, Bostancı caddesinden. Böyle bir şey var mı? Her şeyi nasıl yamultuyoruz. Bizde yık, yap mantığı var” ifadelerini kullandı. 

"Her şeyi nasıl yamultuyoruz"

Öte yandan, yapıların sağlam inşa edilmediği sürece yapılanların hiçbir öneminin olmadığını vurgulayan Kadıoğlu, binaların sağlamlığının önemine işaret etti 

"Bina sağlam değilse, 'Üçgen, beşgen yapacağım.' Geç onları" diyen Kadıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hanımlar neye bakıyor ev alırken fayansa, mutfak büyüklüğüne, erkekler de kaç paraya bakıyor. Bu kültürü vermemiz gerekiyor. Bina yap kültürü. Kentsel dönüşüm şu anda rantsal dönüşüme dönüşmüş. Japonlar kentsel dönüşümü ana arterlerden başlatıyorlar. Ana arterler kapanırsa yardım yapamayacaklar diye. Biz nereden başlatıyoruz Bağdat, Bostancı caddesinden. Böyle bir şey var mı? Her şeyi nasıl yamultuyoruz. Bizde yık, yap mantığı var. Çünkü daha pahalıya satacağız. Daha çok kira alacağız. Ama bizim acelemiz var. Can güvenliğini sağlamak gibi."