Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrası Türkiye'nin deprem riski taşıyan bölgeleri sıkça gündeme gelirken, olası Marmara depremi üzerine de birçok uzman görüş bildirmeye devam ediyor. Bu bağlamda Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş, "Büyük İstanbul depremi neden gecikiyor?" sorusunu gündeme getirdi.
Bektaş, 1999 İzmit depreminden sonra İstanbul’da 7 büyüklüğünde bir depremin 30 yıl içinde yaşanabileceği öngörüsünün neden gerçekleşmediğini sorguladı. Ayrıca Marmara Bölgesi'nin, 500 yıllık tarihsel döngüsünde ve 1906 San Francisco depreminin ardından 75 yıl süren bir sakinlik dönemine girmesi gibi, şu an da benzer bir durumu yaşadığını belirtti.
Prof. Dr. Bektaş, 1999 İzmit ve Düzce depremlerinin ardından bölgedeki fayların üzerindeki stresin arttığını, ancak buna rağmen son 25 yılda Marmara’da 5,9 büyüklüğünden büyük bir deprem meydana gelmediğini vurguladı. Bu durumun, fayların hâlâ rahatlama dönemini tamamlamadığına dair güçlü bir kanıt oluşturduğunu ifade etti.