Güncel

Polonya Büyükelçiliği duvarlarında 18 kentten kültürel miras örnekleri

Polonya Büyükelçiliği, Avrupa Miras Günleri kapsamında Türkiye’nin 18 farklı şehrinden önemli kültürel miras örneklerini yansıtan kareleri elçiliğin dış mekan çitlerinde sergiledi.

Abone Ol

Naz Akman

Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ev sahipliğinde Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu iş birliğiyle 3.⁠ ⁠Avrupa Miras Günleri kapsamında gerçekleştirilen “Paylaştığımız Ortak Kültür ve Değerler” fotoğraf sergisi basın mensuplarının katılımıyla açıldı.

Sergide, Avrupa Birliği ve üye devletleri tarafından Türkiye ile iş birliği içinde yürütülen çok sayıda ortak kültürel miras projesinden çarpıcı fotoğraflar yer alıyor. Aralarında Adana, Van, Adıyaman, Diyarbakır, Mardin, Bitlis, Denizli, Erzurum, Hatay, Erzincan ve İstanbul’un yer aldığı 18 farklı şehirden zengin kültürel miras kabul edilen eserlerin bulunduğu sergi, Avrupa Birliği ve üye devletleri ile Türkiye arasındaki iş birliğinin tesisini ve değerlerin paylaşımını temsil ediyor. Polonya Cumhuriyeti Büyükelçiliği'nin dış mekan çitlerinde sergilenen eserler Başkentliler tarafından izlenilebiliyor. 

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilčinskas ve Polonya Cumhuriyeti geçici Maslahatgüzarı Radosław Sadowski’nin katılımıyla açılan sergide 3.⁠ ⁠Avrupa Miras Günleri’ne ilişkin bilgiler verildi.

“Projeler, AB’nin desteğinin Türkiye'nin zengin kültürel mirasının korunmasında nasıl hayati bir rol oynadığını gösteriyor”

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilčinskas, serginin Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki bağların güçlendirilmesinde kültürü korumanın önemini hatırlattığını ifade ederek, Avrupa Birliği’nin, 2008 yılında UNESCO tarafından listeye alınan Göbeklitepe Dünya Mirası alanındaki iki kalıcı çatı örtüsünün yapımını finanse ettiğini, kültürel mirasın korunması çabalarına önemli destekler sağladığını belirtti.

Vilčinskas, “Gaziantep'te AB, Kendirli Kilisesi ve Latin Okulu'nun restorasyonunu destekleyerek, burayı Türkiye Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü'ne dönüştürdü. Laodikya antik kentinde AB, kazı, restorasyon ve yayın çalışmalarını destekledi ve 2016 AB Kültür Mirası/Europa Nostra Ödülleri'nde mansiyon ödülüne layık görüldü. Bu projeler, Avrupa Birliği'nin desteğinin Türkiye'nin zengin kültürel mirasının korunmasında nasıl hayati bir rol oynadığını gösteren örneklerden sadece birkaçıdır ve ortak mirasımızın korunmasında uluslararası iş birliğinin önemini vurgulamaktadır. Serginin önümüzdeki aylarda ve yıllarda birlikte çalışmaya devam etme ve geçmişimizi korurken bir yandan da ortak bir geleceğe bakma konusunda bizlere ilham vermesini umuyorum” sözlerine yer verdi.

Sergi, kalıcı ortaklıkların bir kanıtı

Polonya Cumhuriyeti geçici Maslahatgüzarı Radosław Sadowski, serginin Avrupa Birliği, üye devletleri ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki kalıcı ortaklıkların bir kanıtı olduğunu belirterek, “Sergilenen çarpıcı resimler, işbirliğinin, paylaşılan değerlerin ve kültürel mirasımızı koruma ve kutlama konusundaki ortak kararlılığımızın öyküsünü anlatıyor.Her birinizi bu fotoğrafların ardında yatan hikayeleri keşfetmeye, her bir proje için sarf edilen çabayı ve özveriyi takdir etmeye ve bizi birleştiren kalıcı bağlar üzerinde düşünmeye davet ediyorum. Bu olağanüstü eserler koleksiyonu, ortak mirasımızı ve bizi birbirimize bağlayan değerleri kutlamak için eşsiz bir fırsat sunuyor. Sergimiz aynı zamanda Avrupa ulusal kültür enstitüleri ağı EUNIC tarafından Avrupa Miras Günleri çerçevesinde Ankara'da düzenlenen, çok zengin bir kültürel etkinlik programının bir parçasını oluşturacaktır. 21 ve 22 Eylül’de, büyükelçilikler, müzeler, vakıflar, üniversiteler ve derneklerden oluşan toplamda yaklaşık 28 ortak, rehberli turlar, sergiler, konserler ve şehir turları ile Ankara'nın tarihini (yeniden) keşfetmeniz için kapılarını istisnai ve özgün bir şekilde sizlere açıyor. ‘Ankara sevdalısı olacaksınız’ sloganıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen etkinlik, başkentin zengin tarihi, mimari ve sanatsal mirasını, sekiz Avrupa büyükelçiliğinin rehberli turuyla başlayan bir dizi yeni ve ücretsiz etkinlikle kutluyor. Şu an EUNIC ağının başkanı olarak, sizleri etkinliklerimize katılmaya davet ediyorum” dedi.