Mali Müşavir Özlem Pekduraner, iş yeri ile konut kira geliri elde edenlerin ve kiracıların, kira tutarı ne olursa olsun kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerin tamamının banka veya posta idaresi tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmelerinin zorunlu olduğunu, haftalık, günlük gibi kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin tahsilat ve ödemelerin de tevsik kapsamında olduğunu, elden yapılamayacağını ifade ederken sözlerine şöyle devam etti; 328 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre nihai tüketiciler dahil, tevsik zorunluluğu kapsamında olanların 7.000 liranın üzerindeki her türlü mal veya hizmet alımlarına ilişkin tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur. Kişiler, kira ödemelerini; banka şubelerine giderek T.C. kimlik numarası, vergi kimlik numarası, ad soyad/unvan bilgileri ve “kira ödemesi” açıklamasıyla kiraya verenin hesabına yatırması durumunda da tevsik yükümlülüğü yerine getirilmiş sayılır.
Mahkeme ve icra yoluyla veya ayni olarak yapılan tahsilat ve ödemeler, tevsik zorunluluğu kapsamında değildir. Hisseli gayrimenkullerin kiralanmasında, kira bedelinin tamamının kiraya verenlerden birine bankalar veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracılığıyla ödenmesi durumunda, tevsik zorunluluğunun yerine getirildiği kabul edilir.
Kanuni yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda söz konusu tebliğe istinaden uygulanacak cezai yaptırımlara da değinen Mali Müşavir Özlem Pekduraner, tevsik etme zorunluluğuna uymayanların her birine, her bir işlem için 2024 yılında; birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 20.000 TL’den, ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 10.000 TL’den, Bunların dışında kalanlar hakkında 5.000 TL’den az olmamak üzere işleme konu tutarın %10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesileceğini ifade etti.