Hayvansever Koç ailesinin 2010 yılında başlattığı bir inisiyatif olarak doğan Patiliköy, yıllar içinde yüzlerce sahipsiz ve kimsesiz hayvana ev sahipliği yapan büyük bir yuvaya dönüştü. Volkan Koç ve eşi Canan Koç’un öncülüğünde oluşturulan Patiliköy, vatandaşlardan gelen ihbarlar üzerine yardıma muhtaç hayvanları sokaklardan kurtarıyor ve gönüllü yardımcılarıyla onların bakımlarını üstleniyor. Köydeki hayvan nüfusunun artmasıyla son yıllarda yeteri kadar bağış alamadığı için kapanma riskiyle karşı karşıya kalan Patiliköy’ün kurucularından Canan Koç, gazetemize çalışmalarını anlattı
CEMRE POLAT/ANKARA - Hayvanseverlerin, gönüllülerin ve toplumun ortak çabalarıyla sürdürülen bir hayvan koruma projesi olan Patiliköy, sokakta yaşayan ve sokağa terk edilen hayvanlara yardım etmek, onlara sağlıklı ve mutlu bir yaşam sunmak ve toplumun bu konudaki farkındalığını artırmak adına 2010 yılından beri çalışmalarını sürdürüyor.
Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde yer alan Patiliköy, 11 sene önce Volkan Koç ve eşi Canan Koç öncülüğünde "vicdani" ve "insani" sorumluluklardan ilham alarak hayata geçirildi. Köy, yılın 365 günü hayvanları besleyerek, kısırlaştırarak, aşılama ve tedavi işlemlerini gerçekleştirerek yüzlerce hayvana yuva oldu.
Patiliköy, barınak alanı, bakım ve tedavi tesisleri, sahiplendirme çalışmaları ve farkındalık eğitimleri ile köpeklerin ve sokakta yaşayan diğer hayvanların daha iyi bir gelecek bulmasını sağlıyor; hayvanseverlerin ve gönüllülerin desteği sayesinde yüzlerce hayvanın yaşamını olumlu yönde değiştiriyor. Aynı zamanda Patiliköy, toplumsal bilinci artırmak ve insanları sokakta yaşayan hayvanlara karşı daha duyarlı hale getirmek adına da önemli bir misyon üstleniyor.
Her bir köpek için özel kulübeler ve bakım alanlarının tasarlandığı köy, yaşlı köpeklerden engelli köpeklere, yavrulara ve annelerine kadar farklı ihtiyaçları olan hayvanlara ev sahipliği yapıyor.
Özellikle kış aylarında hayvanları soğuktan korumak ve sıcak tutmak için çeşitli önlemler alınıyor. Isı yalıtımlı çadırlar, kapalı alanlar ve büyük bir havuz gibi imkanlar sunuluyor. Hayvanlara düzenli olarak mama ve bakım sağlanması, veteriner hekimler tarafından tedavi edilmeleri ve gerektiğinde kısırlaştırılmaları da Patiliköy'ün önemli faaliyetleri arasında yer alıyor.
Patiliköy'ün geleceği, sahip olduğu fiziksel alandan daha fazlasını temsil ediyor. Bu örnek inisiyatif, sokakta yaşayan hayvanların hayat kalitesini artırmak ve toplumun bilincini yükseltmek amacıyla bir yol gösterici olarak öne çıkıyor.
“Yardıma muhtaç canlar için umut olun”
Son yıllarda, köydeki hayvan nüfusunun da artmasıyla yeteri kadar bağış alamadığı için ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelen köy, hayvanseverlerden ve ilgili kuruluşlardan destek bekliyor. “İnsanların istemediği, hor gördüğü, dışladığı, evsiz, barksız, sahipsiz, yaralı, hasta, engelli ve açlıktan ölmek üzere olan canlar için umut olun” mesajı veren köy, toplum bilincini artırmak ve hayvanseverleri desteklemek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor. Eğitim seminerleri, farkındalık kampanyaları ve hayvan dostu etkinliklerle toplumun sokak hayvanlarına karşı daha duyarlı ve bilinçli olması hedefleniyor.
Patiliköy'ün etkinlikleri ve faaliyetleri sürekli denetlenen ve yasal bir dernek statüsünde olan "Patili Köy Ankara Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği" tarafından yürütülüyor. Duyarlı vatandaşların ihbarı üzerine yardıma muhtaç hayvanları kurtararak onlara yuva olan köyün kurucuları, yüzlerce ayrı hayvanın her birinin ayrı bir hikayesi olduğunu aktarıyor.
Ölümün eşiğinden dönen, hastalıklarla mücadele eden, yaralı ve sakat hayvanlar Patiliköy sayesinde yeni bir yaşama kavuşuyor. Koç ailesi ve gönüllü yardımcıları, hayvanları foseptik çukurlarından, donmak üzereyken, açlık ve susuzluktan kurtarıyor. Birçok hayvan, onların öncülüğünde yaşama yeniden tutunuyor.
BAĞIŞLAR DURDU
Koç, “Sesimizi duyurun!”
Hayvanlar için yaptığı tüm çalışmaları "kâr amacı gütmeden" gerçekleştiren Patiliköy, hayvanseverlerin desteğine ve yardımına ihtiyaç duyuyor. Fakat son yıllarda yeteri kadar yardım alamadıklarını aktaran köy kurucularından Canan Koç, pandeminin ardından bağışların çok azaldığını ve Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik şartlardan ötürü hayvanseverlerin eskisi kadar yardımda bulunamadıklarını aktarıyor. Maddi sebeplerden dolayı Patiliköy’ün kapanma riskinin olduğunu söyleyen Koç, “Bağışlar durdu! Sesimizi duyurmamıza yardımcı olun” diyor.
Köyün devamlılığı, maddi ve manevi destek sağlayan kişilerin ve kuruluşların katkılarına dayanıyor. Mama, tıbbi malzemeler, barınma alanlarının düzenlenmesi gibi ihtiyaçların karşılanması, köyün faaliyetlerini sürdürebilmesi için hayati önem taşıyor.
“Hayvanların ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumdayız”
Son yıllarda yeteri kadar bağış alamadıkları için hayvanların ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını, köydeki hayvan nüfusu arttıkça zor durumda kaldıklarını söyleyen Canan Koç, “Şu anda binden fazla hayvana ev sahipliği yapıyoruz. Bunların 250-300 kadarı engelli. Onların ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumdayız. Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Türkiye’deki ekonomik şartlardan dolayı yardımseverler de çok bütçe ayıramıyor.
Belediyeler dahil birçok yerle görüşüyoruz fakat destek sağlanmıyor. Her gün yeni ihbarlar geliyor, köpek kurtarmaya gidiyoruz. Nüfusumuz artıyor ama ne olacağını bilmiyoruz. Yolumuza borçla devam ediyoruz. Üyelerimizin de desteğiyle ayakta kalmaya çalışıyoruz. Yeteri kadar bağış alamıyoruz, sesimizi duyurmak istiyoruz” diye konuştu.
Köyün sürdürülebilirliği, hayvanseverlerin ve toplumun desteğine bağlı
Toplum tarafından hor görülen, dışlanan, sahipsiz ve kimsesiz hayvanlara yardım eden Patiliköy’ün verdiği tüm hizmetler ve çalışmalar tamamen gönüllülük esasına dayanıyor.
Patiliköy, hayvanseverlerin yanı sıra kurumsal destek ve sponsorluklarla da büyümeye devam edebilir. Şirketler, vakıflar veya hayvan hakları savunucu kuruluşlarının Patiliköy'e destek vermesi, köyün daha fazla hayvana ve daha geniş bir alana hizmet etmesine olanak sağlayabilir.
Patiliköy'ün hikayesi, sadece hayvanseverlerin ve gönüllülerin emekleriyle değil, aynı zamanda toplumun duyarlılığı ve desteğiyle şekilleniyor. Sokakta yaşayan hayvanlarına sahip çıkmak, onların haklarını savunmak ve onlara sevgi göstermek, bir toplumun insanlık değerlerini yansıtan önemli bir unsuru. Patiliköy, bu değerleri yaşatan bir örnek olarak varlığını sürdürmekte ve gelecek nesillere ilham vermeye devam etmekte.
“Mutlu Patilerin Diyarı: Patiliköy”ün mutlu kalması için yardım etmek isteyenler, Ahiboz Mah. Küme Evleri No:317, 06830 Gölbaşı Ankara adresini ziyaret edebilir veya internet sitesi üzerinden bağış yapabilirler.