Patikara Hayvan Koruma Derneği, birinci yılını kutlarken, kurtarılan sokak hayvanlarını anlatan "Patikara Takvim 2025" sergisini TESK Sanat Galerisi'nde açtı. Yıl boyunca 1000'in üzerinde sokak hayvanına tıbbi destek sağlayan dernek, sokak hayvanlarına umut olmaya devam ediyor.
Hayvanlara koruma ve kurtarma alanında mahalle dayanışması yürüten ekiplerden biri olup Ankara'nın Ayrancı Mahallesi'ndeki sahipsiz hayvanları tedavi ettirip yuvalandırmak için bir araya gelen hayvanseverlerin kurduğu Patikara Hayvan Koruma Derneği, geçtiğimiz yıl açılış lansmanını gerçekleştirdi. Patikara Hayvan Koruma Derneği Başkanı Yağmur Hasdemir ve kurucu üyeler yer alan gönüllüler Mahir Kaya, Yasin Hayran, Anıl Birel, Begüm Acar, Tutku Ayvaz Erdem, Damla Uzun, sokak hayvanlarının huzur içinde yaşayabildikleri bir başka hayatı da mümkün kılabilmeyi amaçlıyor.
Mahir Kaya'nın öncülüğünde faaliyet gösteren "Ayrancı Pati Kurtarma"nın kolu, geliştirdiği teknik ve ekipmanla birlikte önce Ayrancı’nın sonra Ankara’nın dışına uzanırken, 6 Şubat depremlerinin ardından bölgede kurtarılmayı bekleyen çok sayıda sokak hayvanına da ulaşmayı başardı. Dört yıldır faaliyet gösteren ekip, faaliyetlerine bir dernek çatısı altında devam etmeye karar verirken, dernek lansmanında kurtarılan sokak hayvanlarının hikayelerini 13 gönüllü çizerin gözünden Başkentli hayvanseverlere sunan bir sergiyle gerçekleşmişti. Aslı Alpar, Tuğçe Bahadır, Dilan Kara, Kardelen Ural, Anday Aykut ve Martin Ferhat Deniz gibi sanatçıların çizgisiyle hikayeleri yeniden canlandırılan “Yılın Kedileri”, aynı zamanda takvim haline getirilerek dernek yararına satışa sunuldu.
Birinci yılını kutlayan Patikara Hayvan Koruma Derneği, 2024 yılında umut oldukları sokak hayvanlarını 16 gönüllü ressamın çizimiyle bu yıl da ‘Patikara Takvim 2025’e taşıdı. Takvim yaprakları sergi olurken, Başkentli hayvanseverler 16 çizerin gözünden 13 farklı patili hikayeyle buluştu.
Anday Aykut, Aslı Alpar, Ayşe Kapusuz, Başak Çilingiroğlu, Begüm Acar, Dilan Kara, Tuğçe Bahadır, Damla Umut Uzun, Eylül Köksümer, Fatoş Gür, Feriha Banu Güç, Gülseren Biçer, Martin Ferhat Deniz, Nalan Avcı, Rümeysa Gündüz ve Seda Köleoğlu’nun eserleri Tuğçe Vidinliler’in tasarımıyla ‘Patikara Takvim 2025’ masa takvimi hazırlandı ve dernek yararına satışa sunuldu.
Mahir Kaya tavşan kurtarma operasyonunu anlattı: Dayanışma ile 36 tavşanı kurtardık
Serginin açılış konuşmasını yapan dernek sekreteri Mahir Kaya, şunları kaydetti;
“Beş yıllık bir emeğin sonunda, derneğimizin birinci yılını kutluyoruz. 15-20 arkadaşımızla bir dayanışma ağı olarak başladığımız bu yola pandemiyle birlikte konu komşuya esnafa dokunan; yaralı, yardıma muhtaç, yakalanması gereken ve tıbbi destek alması gereken hayvanları beraber yakalayıp, kliniğe kaldırıp, sahiplendirip, geçici-kalıcı yuvaya ulaştırmaya çalışan bir mahalle dayanışmasıydık. Derneğin geçen sene bu zamanlar açılış lansmanı yapmıştık. Geçen sene olduğu gibi bu sene de kurtardığımız canları 13 gönüllü ressamın emeğiyle çizdik. Her yıl en az 700 hayvana destek vermeye çalışıyoruz. Bu yılın ocak ayının sonlarında Eskişehir yolunda köprüaltına atılmış elli tavşanın haberini aldık. İlk gece birden sonra yaklaşık elli hayvansever Ankara’ya 50 kilometre uzaklıktaki bölgeye gidip hayvanları kurtarmayı denedik ama maalesef tavşan nasıl yakalanır hiçbirimiz bilmiyorduk. Çünkü muhtemelen daha önce hiçbirimizin böyle bir deneyimi yoktu. Ertesi günden itibaren beş dernek beş gece ikiye dek Ankara’nın dışında kar yağışı altında kazma kürek ve çamurun içerisinde çalışarak lahanasından havucundan her türlü gıdayı keşfettik. Beş gecenin sonunda 36 tavşanı korumaya aldık. Tavşanlar için en büyük tehdit avcılar ve trafikti. Beş derneğin ortak dayanışmasıyla Haybap Ferdinand Çiftliği’ne ortak nakille gönderdik. Yürütmeye giren yasaya karşı direnişi büyütmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Ulaşabileceğimiz her yerde, meclise sesimizi duyurmak için çalışacağız.”
Yağmur Hasdemir: Yönetmelikle birlikte barınaklarda sahiplendirme işlemi durmuş durumda
Dernek başkanı Yağmur Hasdemir, mayıs ayında yasanın gündeme gelmesiyle dernek faaliyet planlarının çoğunun askıya alındığını ifade ederek, “Eylemler mayısın sonunda başladık, hala sokaklardayız. Her cuma ve cumartesi Sakarya’da eylem yapıyoruz. Ağustosa dek her gün Kuğulupark’ta ve Meclis’teydik. Elimizden geldiği kadar direnmeye çalıştık ama maalesef olmadı. Umudumuzu diri tutmaya çalışıyoruz. Ancak yürürlüğe giren yasa birlikte umutlu bir tablo sunmuyor. Yönetmelik önerilen yasadan çok daha korkunçtu. Gerekli olan durumlarda veteriner hekimlere ateşli silah kullanma yetkisi verildi. Nasıl bir ‘gerekli durum’ olacak biz bilmiyoruz. En korkuncu barınaktan hayvan sahiplenmek istediğinizde bina ve site yönetiminden izin belgesi götürmeniz gerekecek. Zaten çipleme işlemi bir hayli zordu, yasadan sonra barınaklarda sahiplendirme işlemi durmuş durumda. Toplamalar yapıldı, CHP’li belediyeler yapmayacaklarını söyledikleri halde toplamalar yaptı. Bunun gibi birtakım sıkıntılarla mayıstan beri mücadele ediyoruz, aynı zamanda dernek faaliyetlerine devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Bu yalnızca derneklerden beklenecek bir şey değil, toplumsal bir problem”
Yıllık binin üzerinde hayvana tıbbi destek sağladıklarını kaydeden Hasdemir, “Pes etmeyeceğiz. Kitlelerin, yaşam hakkını savunan herkesin sokakta olması gerekiyor. Bu yalnızca derneklerden beklenecek bir şey değil. Toplumsal bir problem” dedi.
“Çocukla sokak hayvanlarını düşmanlaştıran anlayış sevgiyle çözülebilir”
Sergiyi kreşlere ve ilkokullara açacaklarını kaydeden Hasdemir, şöyle devam etti;
“Toplam 8 okul, 400 öğrenci ve ebeveynine hayvan sevgisini anlatacağız. Milli Eğitim Bakanlığı da bunu yapabilir. Çocukla sokak hayvanlarını karşılaştırarak düşmanlaştıran anlayış sevgiyle çözülebilir. Amacımız ötanazi veya katliamla değil sevgiyle çözmek”