Spor

Paris Olimpiyatları, Premier Lig'i geride bıraktı

2024 Paris Olimpiyat Oyunları, 11,4 milyar dolarlık marka değeri ile Premier Lig’i geride bırakarak en değerli ikinci spor organizasyonu oldu.

Abone Ol

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'ın raporuna göre, Paris Olimpiyatları'nın marka değeri, Kovid-19 salgınının gölgesinde gerçekleştirilen 2021 Tokyo Olimpiyat Oyunları'na kıyasla yüzde 37,3 oranında artış gösterdi. Tokyo Olimpiyatları'nın marka değeri 8,3 milyar dolar olarak hesaplanmıştı.

Paris Olimpiyatları'nın markası, Premier Lig’in 9,9 milyar dolarlık değerini geride bırakarak önemli bir başarıya imza attı. ABD'nin basketbol ligi NBA ise 8,9 milyar dolarlık marka değeri ile Paris Olimpiyatları'nın gerisinde kaldı. Ancak, Amerikan Futbolu Ligi (NFL), 24 milyar dolarlık değeriyle en değerli spor ligi konumunu koruyor.

Paris Olimpiyatları'nın marka değerine, yaklaşık 4,3 milyar dolarlık katkı ulusal olimpiyat komitelerinden, 7,1 milyar dolarlık katkı ise Uluslararası Olimpiyat Komitesinden (IOC) geldi. Yayın hakları ve sponsorluklar, marka değerine en fazla katkı sağlayan gelir kaynakları arasında yeralırken, bilet gelirleri en az katkı sağlayan alan olarak öne çıkıyor. Düzenleyicilerin bu konuda temel stratejisi, kâr elde etmekten ziyade erişilebilirlik sağlamak üzerine odaklanmış durumda.

Bilet satışlarında rekor

Paris Olimpiyatları'nda bilet satışları da dikkat çekici bir başarıya imza attı. 9,53 milyon bilet satış rakamıyla bu alanda yeni bir rekor kırıldı. Önceki rekor, 1996 yılında ABD'nin Atlanta kentinde düzenlenen oyunlarda 8,3 milyon bilet satışı ile elde edilmişti.

Los Angeles Olimpiyatları'nda yeni rekor bekleniyor

2028 yılında ABD'de düzenlenecek Los Angeles Olimpiyat Oyunları'nda ise ek gelir, sponsorluk ve marka değeri rekorlarının kırılması bekleniyor.