Mehmet Kısmet
Türkiye, ilk kez 1994’te Barcelona’da yapılan Paralimpik Oyunlara tek sporcuyla katılarak, sosyal sorumluluğun fitilini de ateşlemiş oldu. Daha sonra Atlanta 1996’ya katılamayan Türkiye, Sydney 2000’de 1, Atina 2004’te 8, Pekin 2000’de 16, Londra 2012’de 67, Rio 2016’da 81 ve Tokyo 2020’de 87 paralimpik sporcuyla yer aldı. Kıyıda köşede zaman zaman aileleri tarafından zaman zamanda kendi tercihleri doğrultusunda kamufle tercihlerini ortadan kaldıran spor aktivitesi Türkiye’de çığ gibi büyüdü. Bu özgüven ve cesaret sporcu sayılarını artırırken, Uluslararası düzeydeki organizasyonlarda başarıyı da beraberinde getirdi.
Bu süreçte paralimpik oyunlarda ülkemizi temsil eden göreme engelli, bedensel engelli ve özel sporcuların sayısı elde ettikleri başarılarla kamuoyunun da dikkatini çekti. Özellikle Tokyo 2020’ye 87 sporcu ile katılan Türkiye bu kotayı artırarak 94’e çıkardı. Türkiye, Paralimpik Oyunları’na 49’ kadın, 45’i erkek olmak üzere toplam 94 sporcu ile katılacak. Daha önceki organizasyonlarda elde edilen başarılarla madalya sayılarını artırma başarısı gösterirken, Son iki paralimpik oyunlar şampiyonu Golbol Kadın Milli Takımı’nın yanı sıra Görme Engelli B1 Erkek Milli Futbol Takımı’nın da madalya şansı oldukça yüksek.
Paralimpik oyunlarda Golbol Kadın Milli Takımı ve Görme Engelli B1 Erkek Milli Futbol Takımı birlikte eskrim, halter, kürek, masa tenisi, atletizm, tenis, triatlon, judo, okçuluk, tekvando, yüzme ve badminton olmak üzere 15 branşta toplam 94 milli sporcu, diğer ülkelerden gelen 4 binden fazla bedensel engelli, görme engelli ve özel sporcularla birlikte madalya arayacak.
Bu kadar emek ve uğraşın ardından sporcu sayısı konusunda kotayı artırmayı başaran Türkiye’nin madalya sayısı konusunda da aynı performansı göstererek, ışıl ışıl ülkeye dönmeniz dileği ile şimdiden başarılar…