Pandeminin gölgesinde ilginç sergiler
Orhan GÜRDİL Nispeten hafifletilen Pandemi yasaklarını fırsat bilen, çeşitli kollar da çalışma yapan sanatçılar. Yapıtlarının sergileme imkanı bulmaya başlamışlardır. İs...
Orhan GÜRDİL
Nispeten hafifletilen Pandemi yasaklarını fırsat bilen, çeşitli kollar da çalışma yapan sanatçılar. Yapıtlarının sergileme imkanı bulmaya başlamışlardır.
İstanbul’un yeni çağdaş sanat galerisi Muse Contemporar’da kapılarını sanatseverlere açan bu mekan da aralarında Bilge Alkor, Canan Savaş, Jeff Robb, Mehmet Celayir, Reka Nyari, Wayne Maser ve Sandra Cavdar’ın olduğu ortak sergi Kontrast adı ile sanatseverlerin beğenisine sunulmuştur. Esasen 19 sanatçıdan oluşan bu topluluğun çeşitli türdeki eserlerinin daha doğrusu serginin küratörlüğünü Sinan Polvan yapmıştır.
2013 yılında ilk olarak kapılarını çağdaş sanatı keşfetmek ve tanıtmak için çevrimiçi bir platform olarak açılan bu mekan bugün uzun yıllar sanat dünyasında yükselen sanatçıların eserlerinin teşhir edecek bir mekan olan Muse Contemporar aynı zamanda yurtdışından gelen yabancı sanatçılarının da yapıtlarını gösterime soktukları bir sanat merkezi olarak büyük bir ihtiyaca cevap vermektedir.
30 Eylül’e kadar açık olan Kontrast adlı sergide sanatçılar çeşitli malzemelerden metal deri gibi objeleri de kullanarak ortaya ilgi ile izlenen bir sanat gösterisi çıkmıştır.
Muse Contemporary’nin ilk sergisinin açan küratör Sinan Polvan duygularını şu şekilde açıklamıştı. “Üzüntü olmadan, sevincin, umutsuzluk olmadan umudun, karanlık olmadan aydınlığın, kötü olmadan iyiliğin, hatta ölüm olmadan yaşamanın anlamı olmaz.”
DİJİTAL SERGİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Yapay zeka Van Gogh Veri Boyama deneyimi “şiirsel yapay zeka” Göbeklitepe Mimari Veri ve Osman Hamdi Bey eserlerinden oluşan “Paralel Üniverse” sergisini sanatseverler dijital düzenleme ile izlemişlerdir.
Pandemi nedeniyle bir süredir tiyatro oyunları online olarak sanatseverlerle buluşturan DASDAS, Ataşehir Metropol İstanbul’daki sahnesini dijital bir sergi salonuna dönüştürerek sergi alanını sanat ve teknolojinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan dijital sergi ilk olarak Ouchhh Sanat Stüdyosu’nun dünyaca ünlü müzelerinde sergilediği bu değerli eserler zeka ve veri sistemi ile ortaya çıkmış. Ouchhh, Zenger işbirliği ile Dasdas da hayata geçirilmiştir. İlginç sergi sanatseverlerden büyük ilgi görmüştür.
SABANCI MÜZESİ VE TÜRK RESİM TARİHİ
Bir süredir kontrollü normalleşmeden yararlanarak Sabancı Müzesi de ünlü ressamların paha biçilemez tablolarını sanatseverlerle buluşturma kararı almıştır.
Türkiye’nin resim sanatını tarihsel bir yolculuğa çıkartıldığı bu sergi de Hoca Ali Rıza, Hüseyin Zekai Paşa, Halife Abdülmecid Efendi, Ayva Zouski, Şevket Dağ, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifi, İbrahim Çallı, Nazmi Ziya Güran, Hanım ressam Mihri gibi ustaların yer aldığı sıralama da Tanzimat’tan başlayarak Sanayi-i Nefise Mektebi’ne 1914 kuşağına, yurtdışında sanat eğitimi alan bazı sanatçılarımızın da sergi de yer alan yapıtları bulunmaktadır.
Sergi bir bakıma hoca- öğrenci ilişkisine ışıkta tutmaktadır. Gösteri aynı zamanda resim sanatı üzerinde ülkenin toplumsal, sosyal ve ekonomik dönüşümünü izleme olanağını da vermektedir.
Hoca Ali Rıza- Nazmi Ziya, Zonaro- Mihri Müşfik, Şevket Dağ- Namık İsmail, İbrahim Çallı- Elif Naci gibi ressam hocaların oluşturduğu grup hoca- öğrenci ilişkilerine örnek gösterilmiştir.
HATTAT VE EL YAZMALAR SERGİSİ
Fatih Belediyesinin yeni sergi salonu Cam Küp Galeri’de tarihi özellikler taşıyan bir sergiye ev sahipliği yapmaktadır.
Kemalette Sahibi bir şahsiyet olan İbnülemin Mahmut Kemal İnal adına düzenlenmiş olan sergi de 86 yıllık ömrünü öğrenmeye, öğretmeye, ilme adayan yazar, koleksiyoner İnal’ın çok değerli bir eşleri olmayan Hattat, el yazmaları ve özel eşyaları da sergi de yer almıştır.
ÖZGÜRLÜK TUVALDE SERGİSİ
Maçka Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Galerisi’nde açılan ve 26 Haziran’da kapanan “Özgürlük Tuval de” adlı sergiye katılan ressamların yapılan bir seçme sonunda başarılı bulunan eserleri teşhir edilmiştir. 850 tablonun katıldığı bu sergi de “Dağların sevgilisi” tablosu ile Tatiana Kirilova birinci, “Samanyolu” yapıtı ile Ömer Faruk Tokmak ikinci, Özgür Leboğlu ise “Perde” adlı eseri ile ödül kazanmışlardır. Sergi Şamil Eğitim Kültür Vakfı tarafından düzenlenmiştir.