Pandemi ve çağdaş sanat etkinlikleri
Birsen GÜRDİL
Uzun süren pandemi sırasında Türkiye’de dâhil olmak üzere pek çok Avrupa ülkesi sanatsal etkinlikleri iptal etmek veya ertelemek zorunda kalmıştı. Bu konuda çok ciddi kararlar alan İngiltere, tüm sanat fuarlarını, sergileri, konserleri iptal edip ertelerken Fransa, Covid-19’a meydan okurcasına çağdaş sanat etkinliklerine kapılarını açmıştır.
6 ay sonra Art Paris, peş peşe düzenleyeceği sanatsal hareketler için kabarık bir program hazırlamıştır. Pandemi sonrası ilk sanatsal etkinlik 10-13 Eylül tarihleri arasında Art Paris Grand Palais salonlarında sanatseverlerle buluşacaktır. Bu etkinliklere, 112 galerinin de katılacağı daha şimdiden belirtilmiştir.
Art Paris’in bu davranışı tüm dünyada büyük yankı yapmıştır.
Etkinlikleri organize eden yetkililer, 45 metre yüksekliğindeki kubbesi ile Grand Palais’i tercih etmelerinin nedeni ise halen Covid-19’un uygulanması istenen şartlara cevap verecek bir yapı olmasıdır. Aynı anda 3 bin kişinin ziyaretine izin veren dev yapıda sanatseverler, fuarı gezerken maske takmak zorunda bulunacaklardır. Etkinliklerin ilk açılışında VİP konuklar için 5 gün ayrılmıştır. 9 Eylül’den itibaren her sabah 10.00’dan, 13.00’e kadar özel davetliler bu saatler arasını kullanacaklardır.
Çağdaş sanat etkinliklerini düzenleyen diğer sanat toplulukları Grand Palais’in tadilata girecek olması başta FIAC olmak üzere, 20-24 Ekim tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan Paris-İnternational ve 35 galerinin yer bulmakta zorluk çektiği bilinmektedir.
Pandemi şartlarına uygun yer arayışı içindeki FIAC’ın 2021-2022 tarihleri arasında Eyfel Kulesi yakınındaki bir salona talip olmuştur.
Diğer sanat fuarları
Londra kararsızlık içinde iken Avusturya’nın en büyük sanat fuarı Vienna Contemporary ise sanatseverlerle 24-27 Eylül’de buluşacaktır. Art Basel, Eylül’e sanatsal etkinlikleri tümüyle düzenlemekten vaz geçmiştir.
Londra’da Regent’s Park’ta yapılması planlanan Çağdaş Sanat Fuarı, iptal edilirken Covid-19’u umursamayan Afrikalı çağdaş sanatçılar, işlerini tanıtacak ilk fuarlarını kış ayları da dâhil Marakeş’te La Mamounia’da gerçekleştirecekler.
İlk dönem etkinlikler, 1 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında Somerset House’ta yapılacaktır.
Galericilerin iş başına düştü
Hollandalı büyük ustaların paha biçilmez yapıtlarını TEFAF, FRİEZE, MASTERS, NEW YORK ve LA BİENNALE Paris’e satan 6 sanat galerisi, Covid-19 nedeniyle iptal edilen etkinliklere karşı birleşme kararı almışlar ve kendi sanat fuarları ile sanatseverlerin huzuruna çıkmaya karar vermişlerdir.
The Art Affair adını verdikleri fuar önümüzdeki günlerde Amsterdam’da bir otelde yapılacaktır. Pandemi sonrası büyük fuarlar yerine daha küçük etkinliklerin öne çıkacağı düşüncesiyle galeriler güçlerini birleştirmek zorunda kalmışlardır.
3-6 Eylül’de Hollanda Amsterdam Hilton Oteli’nin balo salonun da düzenlenecek etkinliğe sade 40 özel konuk kabul edilecektir. Covid-19’dan korkan sanatçılar ve organizatörler her şeye rağmen alınan sağlıkla ilgili şartlara uymak zorunda kaldıkları bilinmektedir.
Monet, Londra’ya gidiyor
Dünyanın sayılı ressamlarından olan Claude Monet’in, 1922 yılında Fransız devletine bağışladığı üç nilüfer tablosu, 11 Eylül 2021 ile 9 Ocak 2022 tarihleri arasında Londra’da The National Gallery’de gerçekleşecek, “İmpressionist De corations, The Brith of Modern Decor” adlı sergide teşhir edilmek için önümüzdeki günlerde Londra’ya gidecektir.
Gümüşlük Klasik Müzik Festivali düzenleniyor
Bu yıl 17. Düzenlenecek olan Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, pandemi nedeniyle düzenlenip, düzenlenmemesi uzun süren tartışmalardan sonra yapılmasına karar verilmiştir. Pandemi nedeniyle giren festival, Ağustos-Eylül ayları içinde sanatseverlerle bulacaktır. Festivale pek çok ünlü sanatçının katılacağı açıklanmıştır.