Naz Akman

Av yasağının kalkması üzerine yeniden canlanan balık tezgahlarında bu sezon palamut bolluğu yaşanıyor. Çekilen ilk ağları dolduran palamutlar ortalama 700 gram ağırlığında ve şimdilik 50-60 TL fiyat bandında satışa sunuluyor. Balıkçılar kısa süre içinde palamutun bir kilogram ağırlığın üzerine çıkacağını fiyatının ise 50 TL’nin altına düşeceğini belirtiyor. Palamut bolluğunun diğer kültür balıklarının fiyatını da aşağı çekmesi bekleniyor. Sezona bereketli başlayan balıkçılar palamut bolluğunu sırasıyla hamsi, istavrit ve çinekopun takip edeceğini belirtiyor. 

“Balık sezonu bereketli başladı”

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi ve İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, iklim değişikliğinin sezonun kaderini belirlediğini ifade ederek, “Ege’de en büyük korkumuz iklim değişikliğiydi. Aşırı sıcaklar, yağışların olmaması bizi oldukça endişelendiriyordu ancak beklediğimiz gibi olmadı. Ege bereketli bir deniz, 12 ay balıkçılık yapılan bir mera, her türlü balık çıkıyor. Bu sene Ege’de hamsi, sardalya, Karadeniz ve Marmara’da ise palamut bolluğu gözlemliyoruz. Sezon oldukça bereketli başladı. Karadeniz’de geçen sene torik vardı bu sene ise palamut oldu. Palamut göçebe bir balıktır, yağlıdır, özellikle Karadeniz’de yem bulduğu için hareket etmek zorunda kalmayacak bu nedenle de hızlı büyüyecek. Ağırlığı bir kilogramın üzerine çıkacak” değerlendirmesinde bulundu.

Sdfghjk

Palamut 50 liranın altına düşebilir

Çakan, balığın bu sezon çoğu sebzeden daha ulaşılabilir olduğuna dikkat çekerek, “Doğu’dan Batı’ya denizin her köşesi palamut dolu. Deniz suyu sıcaklığının düşmesiyle beraber palamutun kilogramında da artış bekliyoruz. Bu nedenle fiyatı 50 TL’nin altına düşecek. Kırmızı et, beyaz et hatta bamya, barbunya gibi sebzelerin fiyatı ateş pahası. En önemli besin kaynaklarından biri olan balığa bu sene herkes sofrasında yer verebilecek. Bir palamut ile bir aile rahat doyabilecek. Vatandaş da esnaf da bu bolluktan memnun” dedi.

“Palamut sezonu henüz tam olarak başlamış değil”

Manavlar, Balıkçılar, Tavukçular ve Akvaryumcular Esnaf Odası Başkanı Atilla Süslü de geçtiğimiz yıl palamut azlığı nedeniyle fiyatların yüksek olduğunu anımsatarak, “Palamut sezonu henüz tam olarak başlamış değil, havaların soğumasıyla esas palamut piyasaya çıkmaya başlayacak. Deniz sıcaklığının düşmesiyle palamutun hem gramajında hem de miktarında artış bekliyoruz. Balıklar iklim krizi nedeniyle çoğu zaman beslenemeyebiliyor, geçen sene palamut çok azdı. Buna bağlı olarak fiyatı da yüksekti. 50 liraya bir kilo tavuk veya et alamazsınız ama balık alabilirsiniz. Toptan çipuranın kilosu 240, levreğin 200, Karadeniz somonunun ise 150 lira civarında. Marmara’dan hamsi de bekleniyor. 11’inci aya doğru çinekop da başlar. Kültür balıklarının fiyatı şimdi daha yüksek ancak palamut bolluğu bu balıkların fiyatını düşürebilir. Şu an en uygun protein balık. Bu sene bol bol balık yiyeceğiz” sözlerine yer verdi.

Plmt

Sürdürülebilir Gıda Zirvesi'nde: Gıda Sektörü Geleceğe Nasıl Hazırlanıyor? paneli düzenlendi Sürdürülebilir Gıda Zirvesi'nde: Gıda Sektörü Geleceğe Nasıl Hazırlanıyor? paneli düzenlendi

Tarihi halde seyyar satıcı sorunu

Yapımından bu yana ilk kez Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ayrıntılı bir şekilde restore edilen tarihi Ulus Hali esnafının çalışmalardan memnun kaldığını ifade eden Süslü, seyyar satıcılara yönelik denetimlerin artırılması gerektiğini belirtti. Süslü, “Tarihi hal yenilendi, esnaf için daha hijyenik konforlu bir alan sağlandı. Esnafın tek şikayeti seyyar satıcılar, bu konuda denetimin artması gerekiyor. Belediyeye gerekli şikayetlerde bulunduk, ilgilenileceği söylendi fakat hala bir sonuç alamadık. Hal seyyar satıcılarla dolu, kira, vergi, sigorta ödemeden tezgah kurup uygun fiyata ürün satıp gidiyorlar, diğer esnafında ekmeğiyle oynuyorlar. Bunun önüne geçilmesi lazım” diye konuştu.

Muhabir: Naz Akman