Ayşe Selçuk Kağ / Denizli
1949 yılında Denizli’de dünyaya gelen Fotoğrafçı Cengiz Akhisar, 57 yıldır fotoğraf çekiyor. Elinde 1 milyonun üzerinde Denizli tarihine ışık tutan, paha biçilmeyen fotoğraf arşivi var. Akhisar, fotoğrafçılığa ilk başlamasını şöyle anlatıyor:
“Ortaokulda okurken eski fotoğraflara bakarken bir merak sardı. 1965 yılında fotoğraf çekmeye karar verdim. Fotoğraf makinesi araştırmaya başladım, 1966’da ilk fotoğraf makinemi aldım. Halen daha saklarım. O zamanlar Foto Park’ta arkadaşıma yardıma gidiyordum, orada fotoğrafın nasıl basıldığını öğrendim. Daha sonra kendime karanlık oda kurdum. Konuyla ilgili kitaplar okudum, deneye deneye öğrendim. Sabaha kadar deneme yaptığım günler olurdu.
1968’e kadar evde çalıştım, 69’da askere gittim. Beni direkt fotoğrafhaneye aldılar. Arşivciliği askerde öğrendim. 1972’de Denizli’ye dönünce işyerimi açtım. İstiklal Caddesi’nin sonundaydı işyerim. Herkes ‘Neden buraya açıyorsun, buraya müşteri gelmez, şehrin dışı’ dedi. Ben buraya açmakta ısrarcıydım. 72 yılından beri, 51 yıldır aynı işyerimdeyim. Yıllar önce anne babanın düğününü çekmişim, bana gelip ‘Çocuğumuz evleniyor onun düğününü de sen çek’ diyorlar. Böyle aile boyu düğün ve sünnet çekimleri yaptığım oldu. Bugünlerde aynı aileden 5. Kuşağın fotoğraflarını çekmeye başladım. Bu durum beni mutlu ediyor.”
Karanlık oda ortadan kalktı!
“1960’lı yıllardan bugüne fotoğrafçılıktaki gelişmelerden sizi en çok şaşırtan gelişme ne oldu?” sorumuzu Akhisar, şöyle yanıtlıyor:
“Çok sevdiğim arkadaşım, Coşkun Önen vardı. Onunla Almanya’ya fotoğraf fuarlarına giderdik. Yenilikleri takip ederdik. Coşkun abiye ‘Bir gün karanlık oda kalkacak mı’ diye sordum. O da ‘Kalkabilir’ diye cevap verdi. O zamanki filmler, ışık gördü mü ölürdü. ‘Fotoğrafı çekmeden önce netlik ayarı, metre ayarı yapmadan çekim yapan fotoğraf makineleri çıkar mı?’ diye konuşurduk. Bugün metre ayarı, diyafram ayarı gibi pek çok ayar, karanlık oda ortadan kalktı. Arada konuşsak da yine de bunların ortadan kalkması beni çok şaşırttı. O zaman çektiğimiz fotoğrafı tab edene kadar ‘Acaba nasıl çıktı?’ diye merak ederdik, heyecanı vardı. Şimdi çektiğin gibi fotoğrafın nasıl olduğunu görüyorsun.”
“1972 yılına ait fotoğrafı, 1 dakikada bulurum”
Denizli’de yaşayan ve şehrin tarihine yakından tanık olan Akhisar, tarihi fotoğraf arşivi hakkında şu bilgileri paylaşıyor:
“Arşive çok önem veriyorum. Bugüne kadar çektiğim bütün vesikalık fotoğraflar, düğün fotoğrafları arşivlidir. Şehre ait gerek mimari eserler, gerek siyasetçiler ve devlet adamlarının fotoğrafları, açılış fotoğrafları gibi fotoğraflar da ayrı bir öneme sahip benim için. Şahıs fotoğraflarını soy ismine göre numaralandırıyorum. 1972 yılına ait bir fotoğrafı bulmam 1 dakika sürmüyor bile…
1966 yılında başlayan fotoğrafçılık serüvenim benim için hâlâ heyecan içinde devam ediyor. 1 milyonun üzerinde filmli fotoğraf çekmişim. Fazlası var eksiği yok. Denizli’ye ait bu fotoğrafları taramaya başladım. Taradığım fotoğraflara numara veriyorum, hard diske atıyorum. Fotoğraf çok olduğu için belki bu tarama yıllar sürecek. Bu fotoğrafları gelecek kuşaklara aktarmak istiyorum.”
“Cumhuriyetimizin 50. yılı fotoğrafları benim için en özeli”
Basın sektöründe çalıştığı döneme ilişkin Akhisar, şunları aktarıyor:
“1972’de dükkânı açtıktan sonra gazeteci Kemal Tartılacı, İzmir’den Ekspres Gazetesi’ne haber gönderirdi. Fotoğraf lazım olacağı zaman da beni çağırırdı. Birlikte giderdik, fotoğrafları ben çekerdim. İmzalı olarak yayınlanırdı. 1992 yılı sonunda dört arkadaşla birlikte Deha Gazetesi’ni kurduk. Ardından televizyonu ve radyosu geldi. 1998’de ben gazeteciliği bıraktım. Fotoğraf dükkânım devam ediyordu, fotoğrafçılığa geri döndüm. Bıraktıktan sonra da farklı yayın mecralarında ‘Geçmiş zaman olur ki’ diye fotoğraf arşivimden düğün fotoğrafları, mekân açılışları ya da resmi törenlerin fotoğraflarından oluşan bir sayfa hazırladım. Bugün de bir internet televizyonunda eski fotoğraflar üzerinden dönemi anlatan bir program yapıyorum.”
Akhisar, sözlerini şu vurguyu yaparak sonlandırdı:
“Cumhuriyetimizin kuruluşunun 50. yılı fotoğrafları arşivimin en özel fotoğraflardır. Denizli Valiliği kutlamalar için bir haftalık bir program hazırlamış, beni de fotoğraflarını çekmek için görevlendirmişti. Kutlama töreni çok güzeldi gerçekten, o anları fotoğraflamak da benim için büyük bir mutluluktu.”
Paha biçilemeyen fotoğraf arşivine sahip
Delikanlı iken gördüğü eski fotoğraflardan etkilenerek fotoğraf çekmeye başlayan Cengiz Akhisar, 74 yaşında ve hâlâ fotoğraf çekiyor. İlk fotoğraf makinesini 1966’da alan Akhisar’ın, Denizli tarihine ışık tutan 1 milyonu aşkın fotoğraf arşivi var.
Editör: Ramazan Atabey
Yorumlar