Sivas'ta 33 aydın, sanatçı ve 2 otel çalışanının yakılarak öldürüldüğü Madımak Katliamı 31. yıldönümünde anıldı. 

ANKA Haber Ajansı'ndan Gülara Subaşı'nın haberine göre, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan ve Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin anıldığı yürüyüşün ardından Madımak Oteli'nin önüne karanfil bıraktı. 

'Unutulan katliamlar tekrarlanır'

Özel, burada yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:

"Bu katliamı unutturmamak için birinci yıl ne kadar tepkiliysek bugün de o kadar tepkiliyiz. Aliya İzzetbegoviç'in unutulmaz sözünü burada tekrar etmek gerekir: 'Unutulan katliamlar tekrarlanır.' Burada bulunan kimse bugünü için değil, yarınlarda bir daha böyle insanlık suçları işlenmesin diye mücadele ediyorlar. Davanın 31 yıllık sürecini bütün kilometre taşlarıyla ifade etmek belki bir yarım saatimizi alır ama şunu unutmayalım ki bu davanın zaman aşımına uğratıldığını unutmayalım. Oysa bu insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve bu yüzden zaman aşımı olmaz. Biz hala daha insanlık için umudumuzu ve ümidimizi koruyoruz. İstinaf aşamasında, temyiz aşamasında bu davanın kararlarının bunun bir insanlık suçu, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu vurgusuyla istinaftan bir bozma kararı bekliyoruz."

"Katliamı birinci yılıymış gibi 31. yılında da takip ettiğimizi ifade etmek isterim"

İlk kez genel başkan olarak burada olduğunu ifade eden Özel, şöyle devam etti;

"Partimizin genel başkan yardımcıları, il başkanları, partimizin grup başkanvekilleri, mecliste resmi görevde olan katip üyeleri başkanlık divanı üyeleriyle neredeyse tüm il başkanlarımızla buradayız. Bu acıyı bir kez daha yüreğimizde hissettiğimizi, bunun insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu, bu katliamın birinci yılıymış gibi 31. yılında takip ettiğimizi ifade etmek isterim. Son olarak annelere, eşlere, evlatlara, Türkiye'ye kendi acılarını unutmayıp bunu bir toplumsal mücadele olarak 31 yıldır sürdürdükleri için Soma'daki, Çorlu'daki annelere ilham oldukları için Türkiye'de adaletsizliğin haksızlığın hukuksuzluğun karşısında kim varsa onların mücadelesine güç verdikleri için bir kez daha teşekkür ediyoruz. Unutulmasın ki acıları üzerinden birbirlerine bağlı olanlar, suçları üzerinden birbirine bağlı olanları eninde sonunda yenerler çünkü bizim bağımız gerçek bir bağdır."

10 Ekim davası: Dünkü karar da son derece haksız ve hukuksuz bir karardır

Özel, gazetecilerin 10 Ekim katliamı kararına ilişkin sorusunu ise şöyle yanıtladı;

“Bu dava eğer insanlığa karşı suç mücadelesini kazanırsa, bu 10 Ekim davası için de çok sayıda geçmişteki katliamlar için de uygulanabilecek tarihi bir kazanım olacaktır. Dün verilen kararlar da utanç verici kararlardır. Bu davanın böyle zaman aşımına uğratılması da utanç vericidir. Bunun için biz burayı hem utanç müzesi çevirmek hem de insanlığa karşı suç kazanımını elde etmek için mücadelemizi sürdürüyoruz. Dünkü karar da son derece haksız ve hukuksuz bir karardır” 

Sağlık Bakanı Memişoğlu, Nevşehir'de konuştu: Sağlık Bakanı Memişoğlu, Nevşehir'de konuştu:

"Biz bugün burada sadece 31 yıl önce yaşadığımız bir acıyı anmıyoruz"

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise şöyle konuştu;

"Biz bugün burada sadece 31 yıl önce yaşadığımız bir acıyı anmıyoruz. Aynı zamanda 31 yıl önceki bir gerici kalkışmanın bugün hala hedefe ilerlemek için çaba sarfeden, Türkiye'yi karanlığa boğmak isteyen bir anlayışa karşı bu ülkenin tüm ilerici yurtsever tüm demokrat insanlarıyla beraber laik bir ülke mücadelesini hep birlikte kararlılıkla devam ettiriyoruz" 

Editör: Nur Yıldız