Genel

Oylum Öktem'in iki sergisi, Yapı Kredi Bomontiada'da ziyarete açıldı

Abone Ol

İSTANBUL (AA) - Sanatçı Oylum Öktem'in aile arşivinden eserler ve hatıratlar ile hazırladığı "Cumhuriyetin Sanatçı Ailesi; Işık Senfonisi" ve beşinci kişisel sergisi "Bir Çağın Kapanışı; Yeniden Doğuş" sergileri sanatseverlerle buluştu.

Yapı Kredi Bomontiada'daki sergilerin açılışında konuşan Öktem, aile arşivinden bir araya getirdiği eserlere ilişkin, "Bugün burada tanıklık ettiğimiz 100 yıllık arşivi, cumhuriyetimizin ikinci yüz yılının şafağına, elden ele her kuşakta bir kişinin mutlak bilgisiyle itinayla bana ulaştırdılar. Bu yolculukta geriye dönüp baktığımda varoluşumun özelinde, bu hikayeleri idrakim oluştuğu ilk andan itibaren sözel ve görsel hafıza olarak toplamış ve bunları anlamlandırmak için yaşam sürmüş bir kimlik olduğumu anladım." dedi.

Öktem, ailedeki her bireyin kendi içlerinde farklı karakterler olduğunun altını çizerek, "Sanat atölyelerinde, evlerinde, sözlerinde ve sofralarında bunu tecrübe ettim. O yüzden onlar resim, heykel, şiir ve notalarla yol alırken ben de bu yolculuğu, kitabım ve kitabın çıktısı olan sergime taşıdım." ifadelerini kullandı.

Sergide iki aile olduğuna işaret eden Öktem, şunları kaydetti:

"Bu ailelerin içinde uluslararası anlamda yetişmiş iki kişi var. Biri dayım Prof. Dr. Haluk Tezonar, diğeri ise babam Tankut Öktem. Diğerleri ise kendi atölyelerinde ve büyülü dünyalarında toplum tarafından bilinmek gibi bir kaygının içine düşmeden sihirli kapıları aralayarak sadece üretmişlerdi. Babaannem Bediha Öktem ve anneannem Meliha Tezonar, bu evlatları yetiştirdi. Cumhuriyetin ışığında bu arşivi bize bırakırken, bir gün bunların söz hakkı olabileceğini bilemezlerdi ama muhakkak biliyorlardı ki bu sonsuz değerler gelecek kuşakta anıtsal bir miras olarak sonsuz hafızada dikelecek."

- "Annem, bizim için sanattan vaz geçti"

Öktem, sergiye eş zamanlı çıkan aynı adlı kitabına da çok emek ve zaman harcadığınıi aktararak, "Yaradan bütün bunları bana verirken aynı zamanda sabra ihtiyaç duymayacağım bir aşkınlığı da yüreğime nakşetmişti. Bu kitabı henüz 3 gün önce bitirirken yeniden yazabileceğimi düşündüm. Annem bu sergiyi ve kitabı ilk kez gördü. Her şey onun için sürprizdi. Sürpriz olsun diye çok uğraştım. Kendisi aslında çok yetenekli olmasına rağmen, babam ve bizim için sanattan vazgeçti." diye konuştu.

Sergide en çok büyük dedesinin arşivinde bulunan bir fotoğraftan etkilendiğini vurgulayan Öktem, fotoğrafın hikayesini yazarken ağladığını söyledi.

Sanatçı Öktem, her iki sergisi arasında bir bağ olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Atalarıma, geleceğe aktardıkları bilinçlerine bir bağ olarak her daim minnet duydum. Benim de yüzlerini görmeyeceğim gelecek kuşaklara aktarım çabamda, sevincim kendimden öte sonsuz akışa inançtan. Bu süreç, sanatın ve bilincin yüksek varlığını sürdürdüğünü gösterdi. Sergi ve kitabın var olması, bizim yaşam zamanımıza emanet edilmiş olan ışığın ve temel bilinçte var olan değerlerin, ikinci yüzyılın şafağında gün yüzüne çıkma vakitleri gelmişti. Kuşaktan kuşağa bugüne, bana, geleceğe ulaştı."

Prof. Dr. Haluk Tezonar'ın oğlu Hakan Tezonar, açılışta Bediha Öktem'in "Sen Bir Pembe Gülsün" eserini piyanoyla yorumladı.

"Cumhuriyetin Sanatçı Ailesi; Işık Senfonisi" sergisinde edebiyat, heykel, müzik, resim gibi çeşitli eserler yer alırken, "Bir Çağın Kapanışı; Yeniden Doğuş" sergisinde ise 25'i aşkın heykel, fotoğraf ve video çalışması görülebiliyor.

Sergiler, 30 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.