HABER VE FOTOĞRAFLAR SULTAN YAVUZ ÖZİNANIR / ANKARA - Nisan ayı otizm farkındalık etkinlikleri kapsamında, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Entitüsü ve Öğrenme Gelişim Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÖGEM) ile Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi işbirliğinde ‘Otizm Spektrum Bozukluğuna Müdahalede Üniversite, Devlet Politikaları ve STK’lar’ başlıklı bir panel düzenlendi. Gazi Üniversitesi Mimar Kemalettin Salonu’nda düzenlenen etkinliğe çok sayıda dinleyici katıldı.
Otizme dikkat çeken panelin öncesinde, otizmli çocukların yaptığı resim, ebru, seramik ve ahşap oyuncaklar sergilendi. Sergi açılışında konuşma yapan Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Tepecik, “Altı yıldır bu çalışmaları yürütüyoruz, çok da iyi sonuçlar aldık. Gazi Üniversitesi önemli işler yapıyor, biz de bundan mutluluk duyuyoruz. Başkent Üniversitesi’nin böyle bir etkinliğe vesile olması da gerçekten çok önemli. Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Mimarlık, Tasarım Fakültesi’nin vermiş olduğu destekle bu çalışmayı yaptık. Otizm Vakfı’yla da ortak bir proje geliştirdik ve ahşap oyuncak tasarım projesini başarıyla gerçekleştirdik. Otizmli çocuklarımız bundan çok fazla istifade ettiler. Bu işte emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.
Tepecik’in ardından konuşma yapan Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Müdürü Prof. Dr. Ülkü Eser Ünaldı da şunları söyledi, “Gurur duyduğumuz bu sergi üç büyük gücün eseridir, bunlardan bir tanesi bana göre farkındalık, ikincisi otizmde erken tanı ve tedavinin gücü, üçüncüsü ise sanatın gücüdür. Bu üç gücün bileşkesini bizlerle paylaşan Başkent Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı’na, bu güzel eserlerin meydana gelmesinde ve sergilenmesinde katkısı olan Uzman Sibel Aktaş’a, ÖGEM’e ve tabii ki bu eselerin sahibi olan çocuklarımıza çok teşekkür ediyorum.”
PROF. DR. SELDA ÖZDEMİR: “BU KONULARI NE KADAR TARTIŞIRSAK, O KADAR FARKINDALIK YARATIRIZ”
Gazi Üniversitesi ÖGEM Müdür Vekili Prof. Dr. Selda Özdemir, otizm konusunda farklı disiplinlerin bir araya gelmesinin önemine dikkat çekerek şunları söyledi, “Biz bu etkinliği Nisan ayında hem toplumsal farkındalığı geliştirmek hem de otizme müdahalede Türkiye’de farklı söz sahibi olan birimleri bir araya getirerek, son dönemlerde vurgulanan politikaların, varolan sorunlarını veya işe yarar noktalarını hem sivil toplum kuruluşları perspektifinden hem üniveristeler perpektifinden hem de Milli Eğitim Bakanlığı perspektifinden tartışmak istedik. Buna uygun olarak da önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilecek olan politikalar açısından bir takım öngörülerin oluşturulması bizim hedefimiz. Gazi Üniversitesi de otizm konusunda çok hassas bir üniversite, özellikle otizmli çocuklarla ilgili bilimsel araştırmaların yapıldığı bir üniversite. Bu nedenle böyle bir etkinliğe ev sahipliği yaptık.
Bizim gibi araştırma merkezlerinin en önemli misyonu sadece bilimsel araştırmalar değil, toplumun her kesiminde otizm ve otizmli bireylerin toplumsal yaşam alanlarında nasıl davranmamız gerektiği, nelere tepki göstermemiz gerektiği konusunda farkındalık oluşturmak. Bu konuları ne kadar çok tartışırsak ve gündeme getirirsek o kadar farkındalık oluşturabiliriz” dedi.
Panelin açılış konuşmalarını, Gazi Üniversitesi ÖGEM Merkezi Müdür Vekili Doç Dr Selda Özdemir, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ülkü Eser Ünaldı, Başkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Abdülkadir Varoğlu ve Gazi Üniversitesi Rektörü İbrahim Uslan yaptı. Oturum Başkanlığını Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ferhunde Öktem’in yaptığı panelde, Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Tepecik, , Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Prof. Dr. Funda Acarlar, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ertan Göv ve Otizm Vakfı Başkan Yardımcısı Cengizhan Soneren konuşmacı oldular.
Panel sonrasında ‘Temple Grandin’ isimli film gösterimi yapıldı.