Osman Hamdi: Muhteşem bir yetenek
Birsen GÜRDİL
Türk resim sanatının gelmiş, geçmiş en büyük üstadı olan Osman Hamdi, her ne kadar birbirinden değerli ve pahalı tabloların emsalsiz ustası olarak bilinse de bu münevver sanatçı, müzeciliğin, arkeolojinin, güzel sanatların, kütüphaneciliğin, sergiciliğin ülkemizde ilk uygulayıcı olmasının ötesinde yazdığı tiyatro oyunları ile de edebiyat dünyamızda yer yapmış olan Osman Hamdi, doğu dünyasının mistik ve görkemli havasını tuvaline aktarmış dünyaca ünlü bir ressamımızdır.
Osman Hamdi’nin yapmış olduğu pek çok tablo bugün dünya mezelerinde özel koleksiyonlarda duvarları süslemekte görenlerin hayran kaldığı eserleri en çok para getirenler listesinde yer almıştır.
Osman Hamdi’nin “Kaplumbağa terbiyecisi, Vazo yetiştiren kız tablosu ve Yeşil Cami önü” adlı eserleri Artam Antik Müzayede tarafından rekor fiyatlarla satılmıştır.
Fehrel Nissa Zeid, Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Turgut Zaim, İbrahim Çallı, Fikret Mualla gibi eserleri beğenilen ressamlarımızın da yapıtlarının satıldığı bu salonda, 27 nisanda ise değerli tablolar ve antika objeler satışa sunulacaktır.
Osman Hamdi’nin Türk kültür, sanat ve edebiyatına yaptığı sayısız katkılar bugün bile gıpta ile izlenmektedir. Babası tarafından Fransa’ya hukuk tahsili için gönderilen ilk Türk genç yetenek Avrupa’ya eğitim için gönderilen ilk öğrenci olmasına rağmen genç Osman, Paris’te güzel sanatlar eğitimi almış, devrin ünlü ressamları ile çalışıp resim yapma sanatının bütün inceliklerini öğrenmiştir.
Yurda dönüşte Mithat Paşa ile Bağdat’a giderek doğunun mistik ve gizemli havasını benimseyip, yaptığı tablolarında bu alemi yanstımştır.
Türkiye’nin Batılaşma dönemlerinde kültür, edebiyat ve sanat alanlarında inanılmaz hizmetler verip, yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin çalınmasına mani olup, arkeoloji ve müzecilikte örnek çalışmalarda bulunmuştur. Viyana’da açılan Evrensel Sergi’ ye Türkiye’yi taşıyarak, ülkemizin batıda tanıtımı için örnek çalışmalar yapmıştır.
Ömrünü ülkenin sanat, kültür ve edebiyatında kalkınmasına adayan sman Hamdi, bugün Gebze Eskihisar’daki evinin içinde bulunduğu çam ağaçlarının örttüğü hüzünlü bir ortamda bulunan mezarı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgisin beklemektedir.
100 Yıldan bu yana kayıp tablo bulundu
İtalyan ressam Michelangelo Cararaggio’nun 1607yılında yaptığı, Judith ve Holofernes adlı muhteşem tablo, meçhul kişiler tarafından ressamın evinden çalınmıştı. Yıllar boyu aranan tablonun Naziler tarafından çalınıp, Almanya’ya götürüldüğü söylentiler üzerine tablodan ümidini kesen sanatseverler, unuttukları bu paha biçilmez eseri Fransa’nın Toulouse kentinde bulunması ile son derece mutlu oldular. Bir evin tavan arasında bekleyen yapıtı, temizlik işçileri tarafından bulunması büyük memnuniyet yaratmıştı.
2014 yılında bulunan tablonun 400 yıllık, değeri ise 170milyon olarak belirlenen eserin 27 Haziran’da düzenlenecek açık arttırma sonucu satılacağı açıklanmıştır.
Ünlü ressamların eserleri satıldı
Fahrelnisa Zeid, Nejad Melih Devrim, Mübin Orhan, Selim Turan, Hakkı Anlı, Abidin Dino ve uzun yıllar Paris’te yaşayıp sanatseverlerin aykırı ressam olarak tanıdıkları Fikret Maualla’nında bulunduğu tananmış resim yapan sanatçının eserleri Beyaz Müzayede 54 Çağdaş ve Modern Müzayede tarafından düzenlenen etkinliğe 82 sanatçı dahil 159 değerli tablolar koleksiyonerler tarafından satın alınmıştır. Bu arada Ömer Uluç’un ünlü eseri, “Nü” ve Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun “Kilimli Soyut Adam”ı yapıtı müzayede de en yüksek fiyata satılan eserler olarak belirlenmiştir.
1950-1970 yılları arasında Fransa’da yaşamış yaptığı tablolarla uluslararası tanınmış ressamlar arasında yer almış olan Fikret Mualla’nın da 7 eseri müzayede de yer almıştı.