Deniz Ali Tatar

Alev Ermiş Mavitan ve Bihrat Mavitan’ın beraber hazırladıkları “1+1=1“ sergisi, Galeri Siyah Beyaz’da sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sanatçılar, sergide "A’sı Alev, B’si Bihrat" mottosundan yola çıktıklarını vurguluyorlar. Mavitan çifti, Ankaralıları sanatsal pratiklerinin bir araya gelişini ve ortaya çıkan farklı dinamikleri izlemeye çağırıyor. 3 Şubat’a kadar Galeri Siyah Beyaz’da bulunacak olan serginin detaylarını Alev Ermiş Mavitan ve Bihrat Mavitan 24 Saat’e anlattı.

1+1=1 (2)

Ressam adayları Sorgun'da resim sergisini gezdi Ressam adayları Sorgun'da resim sergisini gezdi

Sergide Bihrat Mavitan’ın heykelleri ve Alev Ermiş Mavitan’ın resimleri; malzeme, boyut ve imge aracılığı ile birbirlerine temas ederken, iki ve üç boyutlu işlerde, yağlı boya, kösele, bronz, pastel boya gibi farklı malzeme içeriklerini öne çıkarıyor. Alev Ermiş Mavitan’ın kimlikli cam altı boyama tekniğinin Bihrat Mavitan tarafından boyutlandırılması ile ulaştıkları ve 'cam altı heykel' olarak adlandırdıkları sonuçlar sergide izleyene sunuluyor. Bir anlamda, gölgesi düşen bir resim olarak heykelin formüle edilmiş hali sergide keşfediliyor.

1+1=1 (6)

“Ortaya çıkan eser tektir, sonrası yoktur”

Bihrat Mavitan, yıllar önce beraber bir çalışma yaptıklarını ve devamını getiremediklerini söyledi. Yıllar sonra karı-koca olarak ilk kez çalıştıklarını söyleyen Mavitan, “Çok severek bu sergiyi çıkardık. Çünkü hem Galeri Siyah Beyaz’ı çok seviyoruz, hem de kurucusu rahmetli Faruk Sade’yi çok severdik. Bu serginin ortaya çıkmasında Galeri Siyah Beyaz’ın önemli bir rolü var” dedi. Serginin adının “1+1=1“ olduğunu belirten Bihrat Mavitan, şu şekilde açıklıyor: “Serginin adından da anlayacağımız üzere, ortaya çıkan şey tektir. Tekrarı yoktur, evveli yoktur, sonrası yoktur. Sonuçtan çok memnunuz. Beğeni aldık ve çok akıllıca sorular da geldi. Ve bu övgüler, yeni bir sergi için de bir motivasyon kaynağı oldu bize” dedi.

“O anki duygu halimiz, esere yansıyor”

Beraber iş üretmenin, çeşitli yollardan ve basamaklardan geçmek olduğunu söyleyen Alev Ermiş Mavitan ise, “İkili çalışmaya özellikle gayret ettik. İki benzer iş ile çalışmamızı ilerlettik. Bağımsız olarak yaptığımız çalışmalar da mevcut sergide. İkili çalışmalarımızın bir kısmının alt yapısını, Bihrat hazırladı. Hele ki üç boyutlu bir tasarım ya da heykelse, Bihrat hazırladı, bana verdi ve ben de boyama sürecine girdim. Çünkü ben ressamım ve Bihrat heykeltıraş. Eserleri hazırlarken de buna dikkat ederek, genelde boyamaları ben yaptım. İki boyutlu eserlerde de benzer şekilde çalıştık, ama Bihrat’ın hazırladığı çalışmaya ben de bir şeyler eklemek için çaba sarf ettim. Bazı çalışmalarda da benim hazırladığım çalışmayı Bihrat’a verdim ve eserin üstüne esere uygun bir şeyler ekleyerek başka bir atmosfer ortaya koydu. Böylece yeni atmosferler oluşturduk ve kafamızda canlananı çok daha aşan bambaşka bir sürpriz çıktı karşımıza” dedi.

1+1=1 (3)

Eserleri gruplayarak ortaya çıkardıklarını ve sergilediklerini söyleyen Ermiş Mavitan, “Eserlerin her biri birbirinden farklı. Aynı zamanda o ikililerin devamı yok. Malzeme olarak da, konu olarak da tekrarları bulunmuyor. Bu biraz da sanatsal açıdan yakaladığımız zenginlikle alakalı bence. Çok çeşit var sergide ve sürekli aynı şeyi yapan sanatçılar da değiliz. O yüzden çeşitli duygu hallerimiz de eserlere yansıdığı için çeşitli eserler ortaya çıkıyor” dedi.

1+1=1 (1)

Editör: Deniz Ali Tatar