Genel

Ortaokul ve liselerde yeni düzenlenme: "Toplumsal değişim ve aile" anlatılacak

Ortaokul ve lise öğrencileri için 'Türk sosyal hayatında aile' dersi hazırlandı. Hazırlanan müfredat çerçevesinde, öğrencilere aile kurmanın fıtrata uygunluğu ve 'sağlıklı toplum' için ailenin rolü anlatılacak.

Abone Ol

Haber Merkezi - Ortaokul ve lise öğrencileri için seçmeli dersler kapsamına alınan "Türk sosyal hayatında aile" dersinin müfredatı hazır hale getirildi. 

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce 5, 6, 7 ve 8. sınıflar için, Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce ise lise 9, 10, 11 ve 12. sınıflar için hazırlanan toplam 72 saatlik öğretim programını kapsayan seçmeli dersin müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın onayından geçti.

Müfredat değişikliğiyle birlikte, ortaokullardaki "Türk sosyal hayatında aile" dersi müfredatı, "ailenin önemi", "aile olmak", "Türk aile yapısının tarihsel süreci", "toplumsal değişim ve aile" olmak üzere 4 üniteden oluşuyor.

'Ailenin önemi' ünitesindeki hedef, öğrencilerin ailenin rolünü öğrenmesi

Bu çerçevede, "Ailenin önemi" ünitesinde öğrencilerin aile kurumunu, önemini, temel işlevlerini, ebeveynlik rollerini, sosyalleşme sürecinde ailenin rolünü öğrenmeleri hedeflendi. Sağlıklı toplum yapısı için ailenin rolü üzerinde durulacak derslerde, aile kurmanın fıtrata uygun olduğu aktarılacak. İletişim, problem çözme, empati gibi becerilerin kazandırılmasında ailenin önemine dikkat çekilecek derslerde, toplumsal statü ve rol kavramları ile aile arasında ilişkiler kurulacak.

Aile kültüründeki bozulmaların toplumsal yapıyı olumsuz etkileyeceği üzerinde değinilecek olan derslerde, ailevi değerlerin gelişimine katkı sağlayacak örf, adet ve gelenekler de anlatılacak.

'Aile olmak' ünitesinde ise öğrenciler kendi aile tarihlerini öğrenecek

"Aile olmak" ünitesinde ise öğrencilerin kendi aile tarihini öğrenmeleri, aileyi bir arada tutan manevi unsurları fark etmeleri, edebi eserler ve yaptıkları araştırmalar üzerinden aile olmanın önemini öğrenmeleri hedeflendi.

Derslerde aile büyükleriyle görüşmeler yaparak aile tarihini araştıracak olan öğrencilerin, aile ile ilgili fotoğraflar, mektuplar, evlilik cüzdanları, ses kayıtları, kimlik kartları gibi belgelerden yararlanması teşvik edilmesi bekleniyor.