Fransız TrompetNAZ AKMAN-ANKARA - Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal himayesinde 2003 yılında kurulan Orkestra Akademik Başkent, başarılı trompetçi Lucienne Renaudin-Vary ile Başkent Ankara’da aynı sahneyi paylaştı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Ada Ankara’da düzenlenen konserde yaşının ötesinde bir olgunluktaki yeteneğiyle tüm dünyada müzikseverleri büyüleyen Renaudin-Vary; Neruda Trompet Konçertosu ve Dvorak şarkılarından kendisi için özel yapılmış̧ düzenlemeler ile dinleyici karşısına çıktı. Renaudin-Vary Türk dinleyiciler tarafından da ilgiyle karşılandı. Yeni kuşağın yetenekli trompet sanatçısı Lucienne Renaudin-Vary, Orkestra Akademik Başkent eşliğinde, CSO Ada Ankara Ana Salon’da sahne aldı. Yeni neslin en heyecan verici trompet sanatçılarından Lucienne Renaudin-Vary, ülkemizin önde gelen ve dinamik topluluklarından Orkestra Akademik Başkent ile daha önce de sahne almıştı.

Henüz 17 yaşındayken Fransa’nın ünlü klasik müzik ödülü Victoires de la Musique Classique’in Révélation kategorisinde birinci olan trompetçi, 23 yaşına dek üç albüm kaydetmeyi başardı. Son albümüyle Genç̧ Sanatçı kategorisinde Almanya’nın en prestijli ödüllerinden Opus Klassik Ödülü’nün sahibi olan Vary, İsviçre’de genç̧ müzisyenlere verilen Arthur Waser Ödülü’nü kazanan ilk kadın olarak tarihe geçti.

Renaudin-Vary, “Türkiye’deyken aile ortamında gibi hissetmiştim”

Konser öncesi gazetemize özel konuşan Renaudin-Vary, 10 yıl önce ilk kez Türkiye’ye geldiğini süreç içinde Ankara ve İstanbul başta olmak üzere pek çok yerde konser verdiğini ifade etti. Renaudin-Vary, “Türkiye’ye 10 yıl önce annemle gelmiştim, ilk konserimi verdim. Hem Türk dinleyicisinin tepkisine hem de Türk mutfağına çok şaşırmıştık. Buraya bayıldık, Türkiye’deyken aile ortamında gibi hissetmiştim. Bu nedenle Türkiye’nin benim için ayrı bir yeri vardır” dedi.

Orkestra Akademik Başkent ile daha önce sahne aldıklarını anımsatan Renaudin-Vary, “Türkiye hikayem 10 yıl öncesine dayanıyor, Orhun Orhon ile 10 yıl önce çalışmıştık. Eski bir dostla yeniden onun yönetimindeki orkestrayla çalmak benim için çok keyifli. Türkiye’de olmak ve Türk orkestralarıyla çalmak konusunda kendimi şanslı hissediyorum. Özelikle Türk insanının sıcak ve cömert tepkisi benim açımdan mutluluk verici” diye konuştu.

Sanatçıların müziği kendi özüne uygun icra etmesinin önemli olduğunu belirten Renaudin-Vary, “Bir sanatçı kendiyle iyi olmalıdır, çünkü kendini iyi hissedince dışarıya da olumlu, pozitif bir yansıma oluyor. Müzik bir sanatçının en çok dikkat etmesi gerekilen konulardan biri, bu nedenle sanatçı kendi gibi olmalı. Müzik çok önemli, her yerde herkes için olmalıdır, insanları birleştirici, evrensel dil olması bakımından oldukça önemli” sözlerine yer verdi.

Farklı solist ve program Ankaralı sanatseverler ile buluşmaya devam edecek

Dinamik yorumları ve enerjisi ile müzik izleyicisinin takdirini kazanan Orkestra Akademik Başkent J. Beliczay’ın Yaylı Sazlar Serenadını da seslendirdi. Topluluğun liderliğini bu konserde Ana Albero üstlendi. Sevda Cenap And Müzik Vakfı bu sene ellinci yılını kutlarken Orkestra Akademik Başkent ise yirminci yılını kutluyor. Bu kaynaşma sayesinde pek çok farklı solist ve program Ankaralı sanatseverler ile buluşmaya devam edecek.

ProvaOrkestra pek çok eserin dünyadaki ilk seslendirilişini gerçekleştirdi

Kanser tedavisi gören hayvansever gence hastane bahçesinde köpeklerle moral verdiler Kanser tedavisi gören hayvansever gence hastane bahçesinde köpeklerle moral verdiler

Ankara’da başta Başkent Üniversitesi Bağlıca Kampüsü’nde ve Ankara’nın çeşitli konser salonlarında verdiği periyodik konserlerin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli kentlerine ve yurt dışına konser turneleri yapan Orkestra Akademik Başkent, festival konserleri vererek kayıtlar gerçekleştiren bir orkestra. Barok dönemden çağdaş müziğe kadar geniş bir yelpazede eser repertuvarına sahip olan orkestra, pek çok eserin dünyadaki ilk seslendirilişini gerçekleştirerek olumlu geri dönüşler aldı.

Orkestra; Aneleen Lenaerts, Benyamin Sönmez, Cihat Aşkın, Davide Alogna, Emre Elivar, Emre Şen, Enrique Batiz, Gökhan Aybulus, Gustav Rivinius, Gülsin Onay, Gürer Aykal, İdil Biret, İgor Pikayzen, Lucienne Renaudin-Vary, Martin Berkofsky, Rocco Filippini, Salvatore Accardo, Soyoung Yoon, Tunç Ünver gibi tanınmış solist ve şefler ile; Kamerhan Turan, Rauf Paşaoğlu, Gülüm Sürmen Ötenel, Sibel Sarıcan Gündüz, Sevinç Keser Varol, Kaan Yüksel, Cem Çeliksırt ve Berkcan Akıncı gibi aynı zamanda Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuvarı bünyesinde yer alan saygın sanatçılar ve kendi bünyesi içerisindeki müzisyenlerin solistliği ile de konserler gerçekleştirdi.

UNESCO'nun kuruluşunun 60. yılı festivaline Türkiye’den davet edilen ilk orkestra

Orkestra Akademik Başkent, geçmiş yıllar içerisinde St. Petersburg Piyano Festivali'ne davet edilerek, UNESCO'nun kuruluşunun 60. yılı kapsamında düzenlenen bu festivale Türkiye’den davet edilen ilk orkestra olarak açılış konserini gerçekleştirmişti. Topluluk, 2017 yılında Üzeyir Hacıbeyov Uluslararası Festivali kapsamında Bakü’ye davet edildi. 2018 yılında, Çağsav tarafından yayınlanmış olan Türk Gitar Konçertoları albümünde yer aldı. 2022 yılında ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ile işbirliğine girerek, PanaromicWeb firması desteği ile Türkiye’nin ilk VR konser kaydını gerçekleştirdi. 2018 yılından bu yana orkestranın genel sanat direktörlüğü ve birinci şefliğini Orhun Orhon üstleniyor.

Editör: Ramazan Atabey