Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarımsal alanların Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kiraya verilmesine ilişkin yönetmeliğe tepki gösterdi. "Arazi işgali ve araziye el koyma anlamı taşıyacağını hepimiz net bir şekilde görmüş bulunuyoruz" diyen Sarıbal, "Bu yönetmelik adeta çiftçinin koşulsuz, gerekçesiz bir şekilde arazisine el koymayı doğurabilir” ifadesini kullandı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı, mülkiyeti gerçek ya da tüzel kişilere ait olup üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerini, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve tarımsal üretimde kullanılması koşuluyla sezonluk olarak kiraya verecek.  Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe, CHP'li Sarıbal tepki gösterdi.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Sarıbal, şunları kaydetti: 

“Peki bu kiralama hangi arazilerde olacak? Hazine’ye ait ya da devletin kontrolünde olan araziler bunun dışında. Neden dışında? Oysa bugün en çok ekilmeyen, amaç dışı kullanılan ya da başka amaçlarla işgal edilmiş olan kamu arazileri neden bunun içerisinde yok? Miras Kanunu değişmeden kardeşler arasında ihtilaf olan, mirasın intikalini yapılmayan arazileri ne yapacaksınız? Bir tarım planlaması yapmamışsınız. Üretim planlaması hayata geçmemiş, bütün temel sorunlar ortada dururken bu yönetmelikteki amacınız nedir? Tarıma yapacağınız doğru bir destekleme modeli ortada yokken hangi ürünün kim tarafından, nasıl, hangi fiyatla alınacağı belli değilken çiftçi adeta niçin, nasıl ekeceğini bilmezken bugün neden bu araziyi ekmediğinin tanımını yapmadan, sorununu ortaya koymadan, çözümünü ortaya koymadan böyle bir yönetmeliğin ancak arazi işgali ve araziye el koyma anlamı taşıyacağını hepimiz net bir şekilde görmüş bulunuyoruz. Bu yönetmelik adeta çiftçinin koşulsuz, gerekçesiz bir şekilde arazisine el koymayı doğurabilir."

AKP’den sivil anayasa vurgusu: 12 Eylül’ün izlerini silmeliyiz AKP’den sivil anayasa vurgusu: 12 Eylül’ün izlerini silmeliyiz

Editör: Esin Özdemir